Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en deelstaten roepen op contacten verder in te perken

Kort nieuws - 17 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten roepen de bevolking op contacten verder in te perken. Ze hebben tijdens hun evaluatie van de tijdelijke lockdown maandag geen nieuwe maatregelen besloten. De meningsverschillen tussen Merkel en de deelstaatpremiers groeien.

Voorlopig geen feestjes thuis, alleen nog samenkomen met mensen uit één ander huishouden, geen vertier meer op plekken waar ook andere mensen zijn en alleen nog noodzakelijke reizen: dat zijn de dringende adviezen van Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten na hun overleg maandag. Het zijn vooralsnog geen verplichte maatregelen, daarover wordt volgende week opnieuw overlegd.

Mensen die tot een risicogroep behoren, krijgen van de overheid FFP2-maskers, tegen een kleine eigen bijdrage. De beslissing over extra maatregelen op scholen is uitgesteld naar volgende week. In een plan van Merkel stond dat alle scholieren en docenten mondkapjes moeten dragen, ook in de les, en dat de klassen moeten worden gehalveerd. Maar daar kon ze het met de deelstaatpremiers maandag niet over eens worden. Wel zijn afspraken gemaakt over bron- en contactonderzoek: zo mogen bij clusterbesmettingen op scholen of bedrijven ook mensen in quarantaine worden gestuurd die niet positief zijn getest en moet de corona-app worden verbeterd.

Het overleg maandag was eigenlijk routine, om de lockdown te evalueren die sinds 2 november geldt. Maar de gesprekken duurden uren en de gemoederen liepen regelmatig hoog op, melden Duitse media. Zondagavond was al een voorstel van Merkels kanselarij met strengere maatregelen naar buiten gekomen, waar veel deelstaatpremiers over vielen. Zij gaan over hun eigen beleid en vonden dat Merkels kanselarij zich te veel op hun terrein begaf. Het zat hen ook dwars dat het voorstel vooraf niet met hen was afgestemd. Zo was de stemming voor het overleg al slecht. We zijn geen uitvoerende instantie van het Bundeskanzleramt, liet minister-president Ramelow (Linke) van Thüringen na het overleg weten. Ook zijn collega Söder van Beieren vond dat het allemaal wel "wat eleganter" had gekund. 

Merkel en de deelstaatpremiers komen op 25 november weer bijelkaar. Dan willen ze een besluit nemen over coronamaatregelen op scholen en een plan hebben voor de maanden december en januari. Lees meer bij tagesschau.de over nieuwe adviezen en over het overleg 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger