Duitslandweb logo Duitslandweb

Strengere coronaregels gaan in, deelstaten maken uitzonderingen

Kort nieuws - 11 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanaf vandaag zijn in Duitsland strengere coronamaatregelen van kracht. Zo mogen huishoudens nog maar een persoon van buiten het eigen huishouden ontvangen en in zogenoemde coronahotspots mogen mensen nog maar 15 kilometer buiten hun woonplaats komen. De deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de regels.

Hamburg heeft de strengere coronamaatregelen al vrijdag ingevoerd. De 15-kilometer-regel is er niet van toepassing, omdat de besmettingen onder de grenswaarde liggen. De crèches blijven er open en kinderen kunnen ook naar school als hun ouders dat willen. Bij examens is aanwezigheid op school verplicht.

In Thüringen, waar veel besmettingen zijn, geldt de 15-kilometer-regel voor corona-hotspots wel. In regio's met minder infecties wordt die dringend geadviseerd. Bijeenkomsten als kerkdiensten en gemeenteraadsvergaderingen zijn verboden. Scholen en crèches blijven tot en met 31 januari dicht.

In Nedersaksen laat de deelstaatregering het aan de gemeenten over of ze de 15-kilometer-regel voor corona-hotspots invoeren. Bij de contactbeperking maakt de deelstaat een uitzondering voor mensen met een handicap, kinderen met gescheiden ouders en kinderen jonger dan 3 jaar. Crèches en scholen blijven gesloten, uitzonderingen gelden voor examens.

In Saksen-Anhalt is de 15-kilometer-regel voor corona-hotspots verplicht. De kans is dat met het hoge aantal besmetingen die regel snel voor de hele deelstaat geldt. Met de nieuwe verordening kunnen gemeenten populaire ski- en wandelgebieden afsluiten voor bezoekers. Crèches en scholen zijn alleen open voor kinderen van ouders die niet thuis kunnen werken. 

Saksen, waar veel besmettingen zijn, heeft als enige deelstaat de lockdown tot en met 7 februari verlengd. In de rest van Duitsland geldt die tot en met 31 januari. De 15-kilometer-regel voor corona-hotspots geldt al sinds half december. Crèches en scholen zijn gesloten, al is noodopvang mogelijk.

Berlijn maakt een uitzondering op de contactbeperking voor kinderen tot en met 12 jaar van alleenstaande ouders. Crèches en scholen zijn gesloten, al is noodopvang mogelijk. Voor examen-leerlingen is onderwijs op school in kleine groepjes mogelijk. Mensen moeten een geldige reden hebben om hun huis te verlaten, zoals werk, boodschappen, bezoek aan een arts of de hond uitlaten.

Brandenburg maakt een uitzondering op de contactbeperking voor kinderen tot en met 14 jaar. De deelstaat houdt zich aan de 15-kilometer-regel voor corona-hotspots. Crèches blijven er open, al is het advies kinderen thuis te houden. Scholen blijven, behalve voor examenklassen, gesloten.

Ook Beieren maakt een uitzondering op de contactbeperking voor kinderen tot en met 14 jaar, zij mogen bij een vast gekozen ander gezin komen. Zo wil de deelstaat kinderopvang door familie en buren mogelijk maken. Crèches en scholen blijven gesloten, al is noodopvang mogelijk. De deelstaat houdt zich aan de 15-kilometer-regel voor corona-hotspots. 

Noordrijn-Westfalen hanteert de contactbeperking voor openbare ruimtes, niet voor achter de voordeur. Het is niet te controleren of mensen thuis meer dan een persoon ontvangen, aldus de deelstaat. Wel is het dringende advies niet meer dan een persoon uit een ander huishouden te ontvangen. De 15-kilometer-regel is niet in de nieuwe corona-verordening opgenomen. Gemeenten kunnen die wel in overleg met het deelstaatministerie van Gezondheid invoeren. Scholen blijven gesloten, crèches zijn wel open, maar beperkter.

In Sleeswijk-Holstein blijven scholen gesloten, al is noodopvang mogelijk en zijn er regelingen voor examenklassen. Gemeenten kunnen de 15-kilometer-regel invoeren voor corona-hotspots. De contactbeperking geldt niet voor kinderen onder de 14 jaar die door familie worden opgevangen en ook niet voor mensen die familieleden verzorgen.

In Baden-Württemberg geldt de contactbeperking niet voor kinderen. Ook mag een huishouden kinderen uit één ander huishouden opvangen. De 15-kilometer-regel is niet ingevoerd, maar er gelden wel strenge regels voor wanneer je de deur uit mag. Crèches en basisscholen mogen vanaf 18 januari weer open, als de besmettingscijfers dat toelaten. 

In Rijnland-Palts gelden de contactbeperkingen niet voor kinderen tot en met 6 jaar. De 15-kilometer-regel voor corona-hotspots wordt in overleg met gemeenten ingevoerd. In sommige gemeenten mogen mensen hun huis alleen nog met een geldige reden verlaten. Crèches zijn open, scholen blijven in ieder geval tot en met 25 januari dicht. 

In Saarland geldt de 15-kilometer-regel alleen voor toeristische uitstapjes. Scholen blijven, behalve voor examenklassen, gesloten. Bij de contactbeperkingen gelden uitzonderingen voor mensen die zorg nodig hebben en voor kinderen. 

Mecklenburg-Voorpommeren maakt een uitzondering op de contactbeperking voor kinderen tot 12 jaar, als het voor opvang nodig is. De deelstaat houdt zich aan de 15-kilometer-regel voor corona-hotspots. In die gebieden mogen mensen tussen 21.00 en 6.00 uur slechts beperkt de deur uit. Examenleerlingen mogen als ze willen naar school. De crèches blijven open voor noodopvang. 

In Bremen geldt de contactbeperking niet voor kinderen tot 12 jaar. De 15-kilometer-regel is vanwege het aantal besmettingen voorlopig niet aan de orde. Ouders mogen zelf bepalen of hun kinderen naar school gaan.

In Hessen geldt een uitzondering op de regel om slechts een persoon uit een ander huishouden te ontvangen, voor mensen die elkaars kinderen opvangen en voor hulpbehoevende mensen. Basisscholen blijven open voor kinderen die willen komen. Voor oudere scholieren is er alleen les op afstand. Crèches blijven open voor noodopvang. Hessen hanteert de 15-kilometer-regel voor corona-hotspots en kan in die gebieden ook een avondklok invoeren. Lees meer bij tagesschau.de

Zie voor de Duitse reisregels:
ons overzicht van veelgestelde vragen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger