Duitslandweb logo Duitslandweb

'Deelstaten zijn het eens over versoepelingen met kerst'

Kort nieuws - 24 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een dag voor het corona-overleg van kanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten zijn die laatsten het eens geworden over versoepelingen tijdens de kerstdagen, melden Duitse media. Ook willen ze geen algemeen vuurwerkverbod. 

Tussen 23 december en 1 januari mogen mensen met maximaal tien personen uit andere huishoudens samenkomen, is het voorstel van de deelstaten. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee. De bedoeling is dat die regels niet verschillen per deelstaat, maar overal in Duitsland hetzelfde zijn. De minister-presidenten van de deelstaten roepen mensen wel op een aantal dagen voor kerst in zelfisolatie te gaan, om het gevaar anderen aan te steken zo klein mogelijk te maken. De schoolvakanties worden daarvoor eventueel vervroegd.

Een algemeen vuurwerkverbod met oud en nieuw komt er niet, wat de deelstaatpremiers betreft. Wel komt er een advies om dit jaar van vuurwerk af te zien. En het wordt verboden vuurwerk op grote pleinen en drukke straten af te steken, om te voorkomen dat veel mensen samenkomen. Het is aan gemeenten te bepalen welke pleinen en straten dat zijn. 

Wat het onderwijs betreft willen de deelstaatpremiers de scholen zoveel mogelijk openhouden. Voor hogere klassen komt er mogelijk een mix van lessen op school en op afstand en wordt een algehele mondkapjesplicht geadviseerd. Maar dat kan per deelstaat verschillen.

Eerder waren de deelstaten het al eens geworden over een verlenging van de gedeeltelijke lockdown tot 20 december. Mogelijk komt er een tijdelijke verzwaring, zoals het samenkomen van maximaal 5 mensen en een uitbreiding van de mondkapjesplicht. Woensdag worden de voorstellen in het overleg met kanselier Merkel besproken. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger