Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitslands rol in EU wordt nog groter na Brexit

Achtergrond - 24 juni 2016 - Auteur: Wiebke Pittlik

Met veel spijt heeft kanselier Merkel kennis genomen van de uitkomst van het referendum over het verlaten van de EU in Groot-Brittannië, zei ze vrijdag in een verklaring. Merkels verklaring kwam vrij laat, ze heeft eerst vergaderd met de partij- en fractieleiders van alle partijen in de Bondsdag.

Merkel zei in de verklaring dat de betekenis van de uitkomst van het Britse referendum ervan afhangt of "wij bereid en in staat zijn geen overhaaste en makkelijke conclusies te trekken, maar om de situatie rustig en bezonnen te analyseren en samen de juiste beslissingen te nemen". Ze wees erop dat in de statuten is vastgelegd wat er nu moet gebeuren en dat dat proces nog twee jaar duurt.

Merkel wees er op dat Europa een grote verscheidenheid kent. "Steeds vaker worden we ermee geconfronteerd dat mensen fundamentele twijfels hebben over de richting die de Europese eenwording op gaat. Dat is niet alleen zo in Groot-Brittannië, dat geldt in meer of mindere mate voor alle lidstaten." Ze vindt dat de EU-instituten en de lidstaten een taak hebben om te zorgen dat mensen ook persoonlijk merken dat de EU bijdraagt aan het verbeteren van hun leven. "Het is onze garantie voor vrede, welvaart en stabiliteit." Ze roept op om met historisch bewustzijn de situatie te bekijken. "De Europese eenheid was een vredesidee. Vrede is niet vanzelfsprekend. Ook in Europa merken we de gevolgen van onvrijheid, crisis, conflict en oorlog om ons heen, die al zoveel mensen het leven hebben gekost en anderen ontworteld en uit hun thuisland hebben verdreven(...). Duitsland heeft een bijzonder belang dat de Europese eenheid lukt", aldus Merkel. Ze hoopt dat de relatie met Groot-Brittannië ook in de toekomst innig blijft.

Merkel heeft een aantal Europese leiders, waaronder de premiers Renzi (Italië) en Hollande (Frankrijk) maandag in Berlijn uitgenodigd. Dinsdag en woensdag zullen alle EU-leiders in Brussel over de situatie spreken.

Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier heeft zijn collega's uitgenodigd om zaterdag te overleggen.

Duitsland krijgt met het op termijn wegvallen van Groot-Brittannië uit de EU een nog grotere rol. Duits leiderschap is balanceren op een dunne draad, want de angst voor een te dominant Duitsland is alom aanwezig bij de andere EU-lidstaten.

De Duitsers zijn juist enthousiaster dan ooit over de EU, afgaande op de peiling Politbarometer die de omroep ZDF vrijdag publiceerde.  Rond 45 procent van de ondervraagden denkt dat het lidmaatschap van de EU duidelijk voordelig is voor Duitsland. 38 procent vindt de voor- en nadelen ongeveer even groot en slechts 14 procent vindt volgens deze peiling de nadelen het grootst. (lees meer bij Die Welt

Een overzicht van de eerste commentaren in de Duitse kranten maakte Duitslandnieuws vrijdagmorgen: Duitse media over de Brexit: ‘oeroude angst voor Duitse dominantie’

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer

Podcast: Achtung Europa #3

Podcast: Achtung Europa #3

Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, blikt terug op de Europese verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger