Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Populariteit AfD stijgt sterk onder jongeren

Kort nieuws - 24 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD is de populairste partij onder Duitse jongeren. Dat blijkt uit de studie ‘Jugend in Deutschland 2024’. Het onderzoek laat zien dat veel jongeren kampen met stress, bezorgd zijn over de toekomst en niet tevreden zijn over de politiek. Vooral de AfD profiteert hiervan: 22 procent van de ondervraagde jongeren zegt dat ze bij verkiezingen op deze partij zouden stemmen.

De populariteit van de AfD is de afgelopen jaren sterk gestegen: in 2022 wilde 9 procent van de ondervraagde jongeren op de partij stemmen en in 2023 was dat 12 procent. “Het is de AfD overduidelijk gelukt zich als protestpartij voor de huidige regering te presenteren en als oplosser van de huidige problemen”, aldus een van de onderzoekers. Ze zien een duidelijke verschuiving naar rechts onder 14- tot 29-jarigen. Regeringspartijen SPD, Groenen en FDP doen het juist een stuk minder goed. De grootste groep jongeren, 25 procent, zegt niet te weten op wie ze zou stemmen. 

De studie laat daarnaast zien dat veel jongeren kampen met mentale problemen, onzekerheid en het gevoel dat ze geen invloed hebben op hun persoonlijke leven of op maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zegt 51 procent last te hebben van stress, 36 procent zegt uitgeput te zijn en 8 procent heeft gedachten over zelfmoord. 11 procent is voor psychische problemen in behandeling. 

De onderwerpen waar jongeren zich de meeste zorgen over maken zijn inflatie, de oorlog in Europa en het Midden-Oosten, hoge huisvestingskosten, verdeeldheid in de samenleving en klimaatverandering. Mede door deze zorgen groeit de steun onder jongeren voor rechtse partijen. Daarnaast spelen sociale media een belangrijke rol. Veel van de 14- tot 29-jarigen halen hun nieuws en politieke informatie hier vandaan, blijkt uit de studie. Maar liefst 57 procent van de ondervraagden zegt dat sociale media hun belangrijkste informatiebron zijn, gevolgd door nieuwswebsites en tv-programma's. De AfD is erg actief op sociale media, vooral op TikTok. Meer dan 58 procent van de jongeren die zegt de AfD te kiezen, gebruiken TikTok regelmatig.

De studie is een initiatief van de commercieel werkende onderzoeker en trendwatcher Simon Schnetzer, die zich heeft laten bijstaan door twee wetenschappers van Duitse universiteiten en door het Institut für Demoskopie Allensbach. Volgens de onderzoekers gaat het om een representatieve peiling onder ruim 2.000 jongeren. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger