Onderwijs in de Euregio's

Het Duitsland Instituut Amsterdam werkt op diverse manieren samen met de Duits-Nederlandse Euregio's. 
Euregio's zijn grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden die ernaar streven de relaties tussen Europese landen te versterken. Dit doen zij door, onder andere, grensoverschrijdende projecten te organiseren en te bevorderen, bedrijven en burgers te informeren over het buurland en op een interregionaal niveau samen te werken met andere (grens-)regio's.

Aan de Duits-Nederlandse grens zijn vijf Euregio's te vinden, van noord naar zuid: 

Hoewel deze vijf Euregio's individuele organisaties zijn, werken ze wel vaak samen. Zo hebben vier Duits-Nederlandse Euregio's het Kleinprojectenfonds (KPF) ontwikkeld. Het KPF ondersteunt projecten die de grensoverschrijdende samenwerking in de Euregionale gemeenschap versterken. Hier meer informatie.

In 2022 maakten wij een tweetalige Euregioposter met als titel "Kijk eens over de grens / Schau mal über die Grenze." Deze poster probeert een overzicht te geven van de vijf Duits-Nederlandse Euregio's en leerlingen te enthousiasmeren om het grensgebied te zien als een kans, in plaats van een belemmering.

Euregioprofielscholen


Uitreiking van het certificaat Euregioprofielschool aan Nova Montessori te Venlo. 
© Euregio Rijn-Maas-Noord

Het DIA is lid van drie commissies voor de certificering van de Euregio(profiel)scholen. Euregio(profiel)scholen zijn scholen die hun locatie in het Euregionale grensgebied willen gebruiken als een kans. 

Euregio(profiel)scholen leggen bijzondere nadruk op zowel taalverwerving als kennismaking en uitwisseling met de respectievelijke buurregio.

Het DIA neemt plaats in drie certificeringscommisies in de Euregio’s. De betreffende Bezirksregierung beheert de inzendingen. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger