Duitslandweb logo Duitslandweb

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Achtergrond - 27 maart 2024 - Auteur: Hille Steenhuis

Goede Vrijdag is in Duitsland een 'stille dag'. Op deze dag herdenken christenen dat Jezus stierf aan het kruis. Het wordt als ongepast gezien uitgelatenheid te tonen. Dansen in clubs, harde muziek, entertainment en sportwedstrijden zijn bij wet verboden. De deelstaten geven een eigen invulling aan het verbod. Hamburg heeft dit jaar de regels versoepeld.

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid
© W.Pittlik/Duitslandweb

Hoe lang het Tanzverbot geldt en hoe streng het is, is per deelstaat verschillend. In Beieren, dat van oudsher zeer katholiek is, geldt bijvoorbeeld een uitgebreid verbod op sportevenementen en muzikale optredens vanaf Witte Donderdag tot en met Stille Zaterdag, met boetes tot 10.000 euro voor overtreders. In Berlijn zijn de regels losser: het dansverbod geldt slechts van 4 uur 's ochtends tot 21 uur op Goede Vrijdag, waardoor clubbezoekers vrijwel geen beperkingen ervaren.

Naast Goede Vrijdag zijn in Duitsland nog andere dagen tot stille dagen uitgeroepen. Welke dat zijn, verschilt per deelstaat; het kan bijvoorbeeld gaan om Gründonnerstag (Witte Donderdag), Karfreitag (Goede Vrijdag), Karsamstag (Stille Zaterdag), Allerheiligen (Allerheiligen), Volkstrauertag (Dodenherdenking), Buß- und Bettag (dag van gebed en berouw), Totensonntag (Eeuwigheidszondag) en Heiligabend (Kerstavond). Kerstavond, Eeuwigheidszondag en Goede Vrijdag genieten bijzondere bescherming; de regels zijn dan strenger.

In het openbaar en in de horeca mag op Goede Vrijdag geen luide muziek worden gedraaid. Privéfeesten thuis zijn wel toegestaan. Ook mogen er geen optochten of sportevenementen worden gehouden en in sommige deelstaten gaan sportwedstrijden niet door.

Daarnaast mogen op stille feestdagen bepaalde films niet in bioscopen worden vertoond, bijvoorbeeld films met veel geweld of seks, of een “aanstootgevend plot”. Ook sommige televisieprogramma’s worden niet uitgezonden. Bijvoorbeeld de satirische ‘Heute Show’ (ZDF). 

Hamburg heeft dit jaar de regels versoepeld. In overleg met de protestantse en katholieke kerken besloot het stadsbestuur om de stilte van de dag te behouden, maar ook rekening te houden met de behoeften van een diverse samenleving. Het dansverbod geldt niet meer van 2 uur in de ochtend tot 2 uur ‘s nachts op Goede Vrijdag, maar van 5 uur in de ochtend tot middernacht.

Hoewel sommigen in Hamburg de nieuwe regeling niet ver genoeg vinden gaan, steunen anderen de beslissing en zien het als een compromis tussen het handhaven van religieuze waarden en het respecteren van de diversiteit van de stad, schrijft de krant Die Welt.

Maar buiten Hamburg waait een andere wind. De stad grenst in het zuiden aan de deelstaat Nedersaksen, en daar heeft het deelstaatministerie van Binnenlandse Zaken laten weten niets te voelen voor versoepeling, schrijft de Süddeutsche Zeitung. In Nedersaksen is het van Witte Donderdag tot Eerste Paasdag verboden te feesten of concerten of evenementen te organiseren.

Dat de staat de kerkelijke regels ook aan niet-gelovigen oplegt, is een deel van de Duitsers een doorn in het oog. In meerdere steden wordt ook dit jaar weer geprotesteerd. In München heeft de Bund für Geistesfreiheit  47 evenementen aangekondigd. Dankzij een uitspraak van het Bundesverfassungsgericht (het grondwettelijk hof) uit 2016 kunnen daar feesten worden georganiseerd, mits die bedoeld zijn als protest.

Op Witte Donderdag doen 14 clubs in München mee aan de Clubrevolution, waarbij bezoekers met één ticket toegang hebben tot verschillende clubs. Daarnaast worden op diverse locaties demonstraties georganiseerd tegen het dansverbod en voor de scheiding van kerk en staat. Ook in de Beierse universiteitsstad Regensburg wordt gefeest. In Nürnberg wees de gemeente de aanvragen af. 

In het Ruhrgebied wordt ook geprotesteerd tegen de feestregels: sinds 2013 vertoont het initiatief 'Religionsfrei im Revier' de film 'The Life of Brian' op Goede Vrijdag, aanvankelijk met een boete, maar nu met een vrijstelling van de regionale autoriteiten. Dit jaar wordt de film vertoond in 'Bahnhof Langendreer' in Bochum.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger