Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse officier bekent spionage voor Rusland

Kort nieuws - 30 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een officier van het Duitse leger heeft voor een rechtbank in Düsseldorf bekend zich met militaire informatie bij het Russische consulaat en de ambassade te hebben gemeld. Hij staat terecht voor spionage.

De 54-jarige officier heeft maandag in de rechtbank gezegd dat hij in mei 2023 contact met Rusland zocht omdat hij bang was voor een nucleaire escalatie in Oekraïne. Hij had een filmpje gezien van een pro-Russische influencer en dat bracht hem ertoe zich bij het Russische consulaat in Bonn en bij de Russische ambassade in Berlijn te melden. Hij gaf de Russen per mail en per post vertrouwelijke informatie en liet weten dat hij wilde spioneren, maar hoorde niets terug.

De officier zegt dat hij zijn familie in veiligheid wilde kunnen brengen en hoopte dat de Russen hem op tijd zouden informeren als het in Oekraïne zou escaleren. Hij ging ervan uit dat er tactische kernwapens zouden worden ingezet. In dezelfde tijd dat hij zich bij het Russische consulaat meldde, werd hij lid van de rechts-radicale AfD.

Hij heeft nu spijt van zijn acties, zegt hij, maar toen zag hij die als enige uitweg. Hij was er destijds psychisch slecht aan toe, aldus de officier. De rechter noemde de motivatie van de man "zeer moeilijk te begrijpen", schrijft Die Welt. Hij vond het blijkbaar makkelijker zijn land te verraden dan naar een arts te gaan, zei de rechter. Inmiddels wordt de officier wel door een arts behandeld. 

De officier was verantwoordelijk voor systemen voor elektronische oorlogsvoering. Hij kan tot tien jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Lees meer Der Spiegel en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger