Duitslandweb logo Duitslandweb

Dag van de Arbeid: Politie voorbereid op demonstraties

Kort nieuws - 1 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Berlijnse politie bereidt zich vandaag op de Dag van de Arbeid met meer dan 5.500 agenten voor op de 1 mei-demonstraties, waar duizenden mensen worden verwacht. In Hannover vindt vandaag de landelijke centrale bijeenkomst van de Duitse vakbond plaats.

In Berlijn zijn in totaal 20 evenementen gepland. In de wijken Kreuzberg en Neukölln worden vandaag duizenden mensen verwacht. Kreuzberg is traditioneel de plaats voor de 1 mei-demonstraties in Berlijn, maar dit keer vindt er ook een protestmars in Neukölln plaats, waar veel Palestijnen wonen. Volgens de politie hopen de organisatoren dat ook veel pro-Palestijnse demonstranten meedoen. 

De Duitse vakbond (DGB) organiseert dit jaar in Hannover haar landelijke bijeenkomst. Ook daar worden duizenden demonstranten verwacht. Ook in Hamburg, Leipzig en Frankfurt am Main zijn 1 mei-demonstraties gepland.

Op de Dag van de Arbeid, een nationale feestdag in Duitsland, organiseren vakbonden en linkse partijen manifestaties voor de rechten van werknemers. In Duitsland wordt die sinds 1919 georganiseerd. Mensen gaan de straat op voor betere lonen, veilige arbeidsomstandigheden, betaalbare huisvesting, onderwijs en pensioenen. 

De demonstraties liepen vaak uit op rellen en geweld, mede omdat ook extreem-linkse en  extreem-rechtse groepen de straat op gaan. Maar de afgelopen jaren verliepen de demonstraties relatief rustig. Lees meer bij Tagesschau over Berlijn en over Hannover en lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger