Duitslandweb logo Duitslandweb

'Verfassungsschutz Saksen-Anhalt gaat AfD in de gaten houden'

Kort nieuws - 26 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de deelstaat Saksen-Anhalt gaat de AfD in die deelstaat streng in de gaten houden. De partij-afdeling is als Verdachtsfall aangemerkt, meldt Der Spiegel.

De Verfassungsschutz in Saksen-Anhalt verdenkt de Alternative für Deutschland (AfD) in die deelstaat van rechtsextremisme omdat de partij volgens een onderzoek de menselijke waardigheid aanvalt, de principes van de rechtsstaat afwijst en de democratie ondermijnt. 

Nu de AfD Verdachtsfall is, krijgt de Verfassungsschutz verstrekkende bevoegdheden om de partij en leden in de gaten te houden. Zo kunnen telefoongesprekken van partijleden worden afgeluisterd, e-mails meegelezen en activiteiten op social media worden gecontroleerd.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. Ze neemt een partij of een afdeling in het vizier als ze aanwijzingen heeft dat die een gevaar vormt voor de democratie en de rechtsstaat. Eerder al hield de Verfassungsschutz geradicaliseerde jongerenafdelingen van de AfD in de gaten en sinds de zomer van 2020 gelden de partij-afdelingen in Brandenburg en Thüringen als Verdachtsfall.

Afgelopen week meldden Duitse media dat de AfD deze week op landelijk niveau als Verdachtsfall zou worden aangemerkt. Dat probeert de partij nog te vermijden. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger