Duitslandweb logo Duitslandweb

'Verfassungsschutz Saksen-Anhalt gaat AfD in de gaten houden'

Kort nieuws - 26 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de deelstaat Saksen-Anhalt gaat de AfD in die deelstaat streng in de gaten houden. De partij-afdeling is als Verdachtsfall aangemerkt, meldt Der Spiegel.

De Verfassungsschutz in Saksen-Anhalt verdenkt de Alternative für Deutschland (AfD) in die deelstaat van rechtsextremisme omdat de partij volgens een onderzoek de menselijke waardigheid aanvalt, de principes van de rechtsstaat afwijst en de democratie ondermijnt. 

Nu de AfD Verdachtsfall is, krijgt de Verfassungsschutz verstrekkende bevoegdheden om de partij en leden in de gaten te houden. Zo kunnen telefoongesprekken van partijleden worden afgeluisterd, e-mails meegelezen en activiteiten op social media worden gecontroleerd.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. Ze neemt een partij of een afdeling in het vizier als ze aanwijzingen heeft dat die een gevaar vormt voor de democratie en de rechtsstaat. Eerder al hield de Verfassungsschutz geradicaliseerde jongerenafdelingen van de AfD in de gaten en sinds de zomer van 2020 gelden de partij-afdelingen in Brandenburg en Thüringen als Verdachtsfall.

Afgelopen week meldden Duitse media dat de AfD deze week op landelijk niveau als Verdachtsfall zou worden aangemerkt. Dat probeert de partij nog te vermijden. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger