Duitslandweb logo Duitslandweb

'Binnenlandse veiligheidsdienst gaat AfD als geheel in de gaten houden'

Kort nieuws - 20 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz gaat de rechts-nationalistische AfD als geheel in de gaten houden. Dat melden Duitse media. Tot nu toe gebeurde dat alleen met delen van de partij.

De Verfassungsschutz zal de AfD begin volgende week officieel als Verdachtsfall aanmerken, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van informatie uit veiligheidskringen. De dienst kan dan bijvoorbeeld leden afluisteren en informanten inzetten. Daar is wel toestemming van een rechter voor nodig. Op dit moment ligt een ruim 1000 pagina's tellend rapport van de Verfassungsschutz over de AfD op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het Bundesamt für Verfassungsschutz onder valt. 

De AfD was al een Prüffall: in 2019 besloot de binnenlandse veiligheidsdienst te onderzoeken of ze de partij officieel in de gaten moet houden. De invloed van de extreme of 'völkisch' genoemde delen van de partij zouden de afgelopen twee jaar zijn gegroeid. Daarom wil de Verfassungsschuz nu een stap verder gaan.

De extreem-rechtse partijvleugel Der Flügel werd vorig jaar al tot Beobachtungsfall verklaard: dat is de fase die volgt op de Verdachtsfall. De Verfassungsschutz kan dan nog meer middelen inzetten. De dienst deed dat vanwege "bewezen extremistische intenties" van de Flügel-aanhangers: zij propageren vreemdelingenhaat en een anti-democratische ideologie. Der Flügel hief zichzelf daarna op, maar de invloed van de extreem-rechtse AfD'ers is gebleven, aldus de Verfassungsschutz. Ze schat in dat zo'n 7.000 AfD'ers Flügel-aanhangers zijn.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. Ze neemt een partij of een afdeling in het vizier als ze aanwijzingen heeft dat die een gevaar vormt voor de democratie en de rechtsstaat. Eerder al hield de Verfassungsschutz geradicaliseerde jongerenafdelingen van de AfD in de gaten en sinds de zomer van 2020 gelden de partij-afdelingen in Brandenburg en Thüringen als Verdachtsfall

De dreiging van de Verfassungsschutz de AfD strenger in de gaten te houden, leidt tot verdeeldheid in de partij. Dat bleek op het AfD-partijcongres in november. Partijvoorzitter Meuthen riep leden op om afstand te houden van rechts-radicalen en de toon te matigen. Anderen willen juist provoceren en "het systeem" omverwerpen. Fractievoorzitter Gauland zei in december nog dat de AfD een spreekbuis moet zijn voor omstreden protestbewegingen als Querdenken en Pegida. Lees meer bij FAZ.net en RND.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger