Duitslandweb logo Duitslandweb

Verfassungsschutz Baden-Württemberg houdt AfD in de gaten

Kort nieuws - 14 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de deelstaat Baden-Württemberg gaat de Alternative für Deutschland (AfD) in die deelstaat in de gaten houden. 

Reden daarvoor zijn extremistische stromingen binnen de rechts-nationalistische partij. Het gaat om de Junge Alternative en de formeel opgeven extreemrechtse partijvleugel Der Flügel, lichtte het hoofd van de veiligheidsdienst in Baden-Württemberg donderdag toe. Door de AfD aan te merken als 'object van observatie' (Beobachtungsobjekt), mag de dienst bijvoorbeeld informatie onderscheppen. De beslissing van de dienst komt twee dagen voor een AfD-partijcongres in de deelstaat, waarbij nieuwe voorzitters zullen worden gekozen. 

Alice Weidel, AfD-co-voorzitter en nu nog voorzitter van de afdeling in Baden-Württemberg, heeft juridische stappen tegen het besluit van de veiligheidsdienst aangekondigd. Volgens haar is het een 'puur willekeurige daad' en 'wordt een kritische oppositiepartij hiermee het zwijgen opgelegd', aldus Weidel. Lees meer bij SWR.de

Landelijk wordt de AfD ook in de gaten gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst. In maart dit jaar oordeelde de rechter dat de Verfassungsschutz de partij als Verdachtsfall mag aanmerken. Dat geeft de dienst extra spionagebevoegdheden, zoals het afluisteren van AfD'ers en het inzetten van informanten. Ook in enkele andere deelstaten wordt de partij door de veiligheidsdienst geobserveerd. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger