Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD Brandenburg officieel onder toezicht van veiligheidsdienst

Kort nieuws - 15 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD in Brandenburg is als geheel onder toezicht gesteld van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de Oost-Duitse deelstaat. Dat meldt het deelstaatministerie van Binnenlandse Zaken. 

De Verfassungsschutz in Brandenburg ziet voldoende aanwijzingen voor rechts-extremistische aspiraties van de AfD-deelstaatafdeling. Daarom is de rechts-nationalistische partij in Brandenburg nu officieel een Verdachtsfall: de veiligheidsdienst kan meer middelen inzetten om haar in de gaten te houden, bijvoorbeeld met observatie. Na Thüringen is Brandenburg de tweede deelstaat die de AfD officieel in de gaten houdt.

Centrale figuur binnen de AfD in Brandenburg was de rechts-extremist Andreas Kalbitz. Hij werd in mei vanwege vroegere banden met extreem-rechtse organisaties uit de partij gezet, maar zijn invloed binnen de AfD is nog steeds aanwezig, schrijven Duitse media. Kalbitz geldt samen met Björn Höcke, AfD-fractievoorzitter in Thüringen, als belangrijkste vertegenwoordiger van de rechts-nationalistische stroming binnen de partij. Ze waren de voormannen van Der Flügel, de omstreden rechtse AfD-vleugel, die in maart onder toezicht van de veiligheidsdienst werd gesteld en zich daarna ophief.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. De AfD in zijn geheel is een Prüffall: dat betekent dat de dienst onderzoekt of de partij moet worden gevolgd. Lees meer bij Süddeutsche.de, Zeit Online en RBB24.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger