Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD Brandenburg officieel onder toezicht van veiligheidsdienst

Kort nieuws - 15 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD in Brandenburg is als geheel onder toezicht gesteld van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de Oost-Duitse deelstaat. Dat meldt het deelstaatministerie van Binnenlandse Zaken. 

De Verfassungsschutz in Brandenburg ziet voldoende aanwijzingen voor rechts-extremistische aspiraties van de AfD-deelstaatafdeling. Daarom is de rechts-nationalistische partij in Brandenburg nu officieel een Verdachtsfall: de veiligheidsdienst kan meer middelen inzetten om haar in de gaten te houden, bijvoorbeeld met observatie. Na Thüringen is Brandenburg de tweede deelstaat die de AfD officieel in de gaten houdt.

Centrale figuur binnen de AfD in Brandenburg was de rechts-extremist Andreas Kalbitz. Hij werd in mei vanwege vroegere banden met extreem-rechtse organisaties uit de partij gezet, maar zijn invloed binnen de AfD is nog steeds aanwezig, schrijven Duitse media. Kalbitz geldt samen met Björn Höcke, AfD-fractievoorzitter in Thüringen, als belangrijkste vertegenwoordiger van de rechts-nationalistische stroming binnen de partij. Ze waren de voormannen van Der Flügel, de omstreden rechtse AfD-vleugel, die in maart onder toezicht van de veiligheidsdienst werd gesteld en zich daarna ophief.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. De AfD in zijn geheel is een Prüffall: dat betekent dat de dienst onderzoekt of de partij moet worden gevolgd. Lees meer bij Süddeutsche.de, Zeit Online en RBB24.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger