Duitslandweb logo Duitslandweb

Gauland: AfD moet open staan voor Querdenken- en Pegida-aanhang

Kort nieuws - 21 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD-fractievoorzitter Alexander Gauland zegt dat zijn partij contacten moet onderhouden met protestbewegingen als Querdenken en Pegida. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen voorzitter Jörg Meuthen, die weg wil blijven van radicale groepen.

De AfD moet als 'bewegingspartij' en spreekbuis voor protestgroepen de verkiezingen van volgend jaar ingaan, heeft Gauland tegen persbureau dpa gezegd. Dat geldt wat hem betreft ook voor omstreden groepen als Querdenken en Pegida. De corona-protestbeweging Querdenken maakt een radicalisering door, waarschuwen deskundigen. In Baden-Württemberg houdt de veiligheidsdienst Querdenkers sinds kort officieel in de gaten. Van anti-islambeweging Pegida houdt de AfD zich officieel afzijdig, al zijn er al langer contacten tussen AfD'ers en Pegida

Volgens Gauland moet de AfD wel oppassen dat niet "sommige gekken" uit naam van de partij bijeenkomsten aanmelden. Tegelijkertijd uit hij harde kritiek op partijvoorzitter Jörg Meuthen, die op het partijcongres in november de gedelegeerden opriep afstand te houden van rechts-radicalen en de toon te matigen. Daarmee heeft hij "de helft van de partij beschadigd", aldus Gauland. Meuthen veroordeelde toen onder meer het begrip 'corona-dictatuur', dat Gauland ook heeft gebruikt. 

De partij is al langer verdeeld tussen degenen die de AfD als rechts-conservatieve partij zien en anderen die met protest 'het systeem' omver willen werpen. Die strijd werd op het partijcongres in november duidelijk zichtbaar. De gematigderen zijn bang dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD als geheel in het vizier wil nemen. Delen van de partij worden al in de gaten gehouden. Eerder deze maand meldde Der Spiegel dat de Verfassungsschutz in januari wil besluiten of de hele AfD inderdaad een zogenoemde Verdachtsfall wordt. Lees meer bij FAZ.net en Der Spiegel 

Zie ook:
'Wordt hele AfD straks verdacht van extremisme?' Duitslandweb-redacteur Marja Verburg bij Bureau Buitenland (NPO Radio 1) over radicalisering binnen de AfD (18-12-2020)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger