Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD Saksen-Anhalt beoordeeld als bewezen extremistisch

Kort nieuws - 8 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz heeft de AfD in de deelstaat Saksen-Anhalt beoordeeld als bewezen rechts-extremistisch. De dienst kan nu meer middelen inzetten om de partij in de deelstaat in de gaten te houden.

De Verfassungsschutz in Saksen-Anhalt noemt de deelstaat-AfD bewezen rechts-extremistisch vanwege de talrijke anti-islamitsiche, racistische en antisemitische uitspraken van partij-functionarissen. De partij-afdeling in de Oost-Duitse deelstaat sluit mensen uit op basis van afkomst of religie, concludeert de veiligheidsdienst, en ze streeft naar de afschaffing van het huidige democratische stelsel in Duitsland. De AfD in Saksen-Anhalt is met ruim 20 procent de grootste oppositiepartij.

De Verfassungsschutz heeft verschillende fases bij het in de gaten houden van een partij. Eerst is een partij een Prüffall, dan mogen alleen openbare bronnen en uitingen worden onderzocht. Daarna kan een partij een Verdachtsfall worden. Dat betekent dat de veiligheidsdienst voldoende aanwijzingen meent te hebben dat die partij een gevaar vormt voor de democratie en kan ze onder meer informanten inzetten, telefoons afluisteren en mails meelezen. Bij de AfD in Saksen-Anhalt doet de Verfassungsschutz dat sinds 2021.

Tijdens de coronacrisis is de AfD in de Oost-Duitse deelstaat nog verder geradicaliseerd, concludeert de Verfassungsschutz. Nu is ze een Beobachtungsfall, waarmee die dienst de partij-afdeling met nog meer middelen in de gaten kan houden. Eerder werd de AfD in Thüringen ook al als bewezen rechts-extremistisch geclassificeerd. De landelijke AfD geldt sinds 2021 als VerdachtsfallLees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger