Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdient: 'AfD-jongeren Brandenburg extreem-rechts'

Kort nieuws - 12 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in Brandenburg heeft de jongerenafdeling van de AfD in de Oost-Duitse deelstaat aangemerkt als bewezen rechts-extremistisch. Met deze kwalificatie kan de dienst de Junge Alternative (JA) in Brandenburg scherper in de gaten houden.

De standpunten van de JA in Brandenburg zijn in strijd met de grondwet, oordeelt de Verfassungsschutz. De dienst zegt meerdere schendingen tegen de democratische orde te hebben vastgesteld. Dat maakten het hoofd van de Verfassungsschutz in Brandenburg en de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken vandaag bekend.

Ook in andere deelstaten gelden de JA als bewezen rechts-extremistisch. De binnenlandse veiligheidsdienst onderzoekt of de Junge Alternative ook als geheel als bewezen rechts-extremistisch kunnen worden aangemerkt.

Eerder is de AfD in Thüringen door de Verfassungsschutz in die deelstaat als bewezen rechts-extremistisch aangemerkt. Daar is Björn Höcke fractievoorzitter, voormalig voorman van de extreem-rechtse partijvleugel Der Flügel. Die vleugel is officieel in 2020 opgeheven, maar de invloed van de extreem-rechtse AfD'ers in de partij is gebleven, aldus de Verfassungsschutz. De Flügel-aanhangers propageerden volgens de dienst vreemdelingenhaat en een anti-democratische ideologie.

De AfD is de afgelopen jaren steeds verder geradicaliseerd. De partij wordt sinds 2021 als geheel in de gaten gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst. De partij schendt de menselijke waardigheid en ondermijnt de democratie, aldus de dienst. De AfD als geheel is nu een Verdachtsfall. Dat is een categorie van de Verfassungsschutz die voorafgaat aan 'bewezen rechts-extremistisch'. Als een partij of een afdeling in die laatste categorie valt, zoals de JA in Brandenburg nu, kan de dienst nog meer middelen inzetten om die in de gaten te houden. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger