Duitslandweb logo Duitslandweb

FDP wil 'Wirtschaftswende', maar geen breuk met coalitie

Kort nieuws - 29 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voorafgaand aan het FDP-congres speculeerden Duitse media over een mogelijk breuk binnen de regeringscoalitie van SPD, Groenen en FDP. Maar daar is na het partijcongres van de Duitse liberalen in Berlijn geen sprake meer van. Wel wil de partij een een ander economisch beleid.

Partijvoorzitter en minister van Financiën Christian Lindner hield zich tijdens zijn toespraak op het partijcongres in met kritiek op zijn coalitiepartners. Hij benadrukte vooral de thema's die zijn partij belangrijk vindt: minder bureaucratie, het vasthouden aan de schuldenrem, het korten op sociale uitgaven. Zeker dat laatste ligt niet goed bij de SPD en de Groenen.

Opvallend was zijn kritiek op de CDU/CSU, aldus Der Spiegel. Die partij verweet hij vorige week tegen de klimaatwet te hebben gestemd en hij houdt de christendemocraten, via het beleid van voorzitter van de Europese Commissie Urusla von der Leyen (CDU), verantwoordelijk voor de bureaucratie uit Brussel. De CDU/CSU zou voor de FDP een alternatief kunnen zijn als na de verkiezingen volgend jaar voortzetting van de huidige regering niet mogelijk zou zijn. De FDP leek de afgelopen jaren meermaals oppositie te voeren tegen de regering waar ze zelf deel van uitmaakt, maar daar was op het partijcongres dit keer geen sprake van.

Voorafgaand aan het congres had de FDP een 12-punten-plan bekend gemaakt voor een Wirtschaftswende, een verandering in het economische beleid. Daar kwam veel kritiek op van de SPD en de Groenen. Zo wil de FDP de partij de werkloosheidsuitkering Bürgergeld strenger maken en de mogelijkheid om op je 63e met pensioen te gaan afschaffen. Daar zijn de andere coalitiepartijen tegen. Het plan voor de Wirtschaftswende is op het congres aangenomen, maar dat betekent volgens secretaris-generaal Bijan Djir-Saraj "geen scheidingsaanvraag" voor de coalitie. Lees/ zie meer bij Der SpiegelDeutschlandfunk en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger