Duitslandweb logo Duitslandweb

Herverkiezing Steinmeier als bondspresident stap dichterbij

Kort nieuws - 23 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De liberale FDP steunt Frank-Walter Steinmeier (SPD) als hij zich in februari 2022 herkiesbaar stelt als bondspresident van Duitsland. Dat liet FDP-partijvoorzitter Christian Lindner woensdag weten. Eerder liet de SPD al weten Steinmeier, de eigen kandidaat, te ondersteunen.

"De heer Steinmeier is een uitmuntende persoonlijkheid en heeft in tijden van maatschappelijke polarisering een bijdrage geleverd aan de samenhang in ons land. Dat hij voor een tweede keer voor het ambt beschikbaar is, zien we met sympathie en veel respect", aldus Lindner.

Steinmeier is bondspresident sinds 2017 en heeft in mei aangegeven het ambt graag nog een keer te willen vervullen. De bondspresident wordt in Duitsland elke vijf jaar gekozen door de Bundesversammlung, die bestaat uit alle Bondsdagleden en evenveel afgevaardigden uit de deelstaten, samen meer dan 1400 personen. Bij de verkiezing op 13 februari heeft de regeringscoalitie van SPD, Groenen en FDP een meerderheid in deze bondsvergadering. Hoe de Groenen tegenover een herverkiezing van Steinmeier staan, is volgens Der Spiegel nog onduidelijk. Zij zouden ook een eigen kandidaat kunnen opstellen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger