Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland heeft gat in begroting gedicht

Kort nieuws - 5 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag en de Bondsraad (de vertegenwoordiging van de deelstaten) hebben vrijdag ingestemd met de begroting voor 2024. Voor het eerst in enkele jaren voldoet die aan de criteria van de grondwettelijk vastgelegde 'schuldenrem'.

De begroting had allang rond moeten zijn, maar door een uitspraak van het Constitutioneel Hof eind vorig jaar was een groot gat in de begroting ontstaan. De regering had allerlei investeringen willen financieren met geld uit het Klimaat- en Transitiefonds. Dit geld was eigenlijk uitgetrokken voor de coronapandemie en werd, toen het overbleef, overgeheveld naar het Klimaat- en Transitiefonds. Dat kan niet op die manier, bepaalde het grondwettelijke hof.

De regering moest op zoek naar miljarden om toch een begroting te kunnen presenteren die voldoet aan de eisen van de 'schuldenrem': de grondwettelijke verplichting om het begrotingstekort te beperken tot maximaal 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Na enkele crisisjaren is het voor het eerst dat de begroting nu weer aan die criteria voldoet.

Om de schulden te beperken (de regering boekt 39 miljard aan nieuwe kredieten in) moest wel worden bezuinigd. De belasting op vliegtickets wordt verhoogd en boeren moeten enkele belastingvoordelen inleveren. Ook is de aankoopsubsidie op elektrische auto's niet verlengd en zijn regels bij uitkeringen verscherpt. In totaal plant de regering uitgaven van 476,8 miljard euro in 2024. Lees meer bij DPA

Tags: begroting

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger