
'Links heeft geen recept tegen de crisis'
Reacties op de verkiezingsuitslag
Achtergrond - 27 september 2009
Duitsland kan zich opmaken voor een zwart-gele coalitie tussen CDU en FDP. Duitslandweb peilde de stemming op de verkiezingsavond in Den Haag.
Thomas Läufer, Duits ambassadeur in Nederland:
"Ik ben natuurlijk onpartijdig hier, maar laat ik zeggen dat ik blij ben dat de huidige kanselier op haar plaats blijft. Maar eigenlijk had ik de huidige minister van Buitenlandse Zaken (lijsttrekker van de SPD, Frank-Walter Steinmeier, red.) ook graag willen behouden. Ik vind dat de grote coalitie het prima heeft gedaan."
Ben Bot, voormalige minster van Buitenlandse Zaken en de eerste Nederlandse ambassadeur in de DDR:
"Ik ben zeer tevreden met de uitslag. Een regering van CDU en FDP is denk ik de beste remedie om de economische crisis aan te pakken. Het probleem van de grote coalitie was dat deze regering in deze moeilijke tijden niet kon doorpakken. De eerste regering-Merkel gaat daarom de geschiedenis in als een kabinet dat zeker op sociaal-economisch gebied geen beslissingen kon nemen."
"Nu is er sprake van broos herstel en dat moet worden doorgezet. Met miljarden aan staatssteun is de ergste brand geblust, maar daardoor is wel de Duitse staatsschuld gestegen. De nieuwe regering ontkomt dus niet aan pijnlijke, maar hoop ik effectieve maatregelen. Deze zijn bij een zwart-gele coalitie in betere handen dan bij de SPD. Een linkse regering heeft niet het juist recept om uit de economische crisis te komen. Als Steinmeier had moeten regeren met Gysi van Die Linke was daarvan niets terecht gekomen. Samenwerking met Die Linke had de SPD zeker in de verkeerde richting gestuurd, daarvan ben ik overtuigd."
"Ik ben blij dat de Duitse kiezer duidelijke taal heeft gesproken. Een voortzetting van de grote coalitie zou slap zijn. In dat geval worden belangrijke beslissingen weer vooruit geschoven."
"Ook voor Nederland is dit van groot belang. Duitsland is onze voornaamste handelspartner - wij hebben er alle belang bij dat de economische crisis bij ons en bij onze buren effectief wordt aangepakt. Nederland zal zijn beleid dan ook moeten afstemmen op dat van de zwart-gele regering."
"Toch heb ik wel te doen met Steinmeier. Hij is als minister van Buitenlandse Zaken een gewaardeerd college van mij. Hij zal het na deze uitslag moeilijk genoeg krijgen om de SPD bij elkaar te houden."
Bert Bakker, oud-kamerlid D66:
"Ik denk dat Duitsland vooral economisch gezien een erg verstandige keuze heeft gemaakt. De kiezer heeft gekozen voor partijen met een duidelijk beleid. De CDU heeft zich altijd uitgesproken voor een coalitie met de FDP. Geen wonder, want de programma's van beide partijen zijn duidelijk en sluiten goed op elkaar aan."
"Belangrijk voor de kiezer is niet alleen de klare taal van zwart-geel, maar ook de solide uitstraling. In tijden van crisis stemt men vaker rechts, de SPD komt vaak aan de macht als het economisch goed gaat. Prima, maar bij laagconjunctuur werkt dit veel minder. Het probleem met de SPD het afgelopen jaar is dat de partij vooral niets deed. Sowieso zijn sociaaldemocraten vaak geneigd een economische crisis te bestrijden met belastingverhogingen."
"CDU en FDP zitten op sociaal-economisch gebied veel meer op een lijn, waardoor ze politieke daadkracht kunnen tonen. Dit zou niet gaan als de SPD weer in de regering zou zitten. De partij zit klem tussen haar eigen principes, regeringsverantwoordelijkheid en de hete adem van Groenen en Die Linke. Ik denk de SPD vooral aan de laatsten veel kiezers heeft verloren. Zo bezien verlamt het pluche de SPD."
"De FDP heeft geen last van concurrentie vanuit rechts. Duitsland kent geen PVV, die in Nederland de VVD dwingt tot een hardere, populistischere politiek. De FDP is dan ook een liberale partij in de klassieke zin des woords. En dat past in de regel prima bij de christendemocraten."
Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Slaapwandelend naar een tweede termijn
Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'
De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.
Reacties
Geen reacties aanwezig