
Verkiezingsnieuws 2009
September - oktober
Achtergrond - 1 september 2009
Merkels nieuwe ministersploeg
(26 oktober 2009) CDU/CSU en FDP hebben de ministersposten verdeeld. FDP-leider Westerwelle wordt minister van Buitenlandse Zaken, CDU'er Schäuble verruilt Binnenlandse Zaken voor Financiën. De bekende en onbekende namen op een rij.
Lees verder >>
CDU'ers kritisch over Merkels regeerakkoord
(26 oktober 2009) Nog geen maand na de verkiezingen heeft de nieuwe coalitie van CDU/CSU en FDP een regeerakkoord. Merkel en Westerwelle willen er vanavond hun handtekening onder zetten, maar de kritiek op het coalitieverdrag is groot.
Lees verder
CDU/CSU en FDP moeten harde noten kraken
(15 oktober 2009) Drie weken na de verkiezingen zijn CDU/CSU en FDP toegekomen aan de pijnpunten van de coalitiebesprekingen: belastingverlagingen en binnenlandse veiligheid. Over de dienstplicht en Turkije zijn de partijen het inmiddels eens.
Lees verder >>
Saarland: rood-rood-groene coalitie van de baan
(12 oktober 2009) De Saarlandse Groenen zien niets in een coalitie met de SPD en Die Linke. De milieupartij gaat nu praten met CDU en FDP. De SPD geeft Linke-voorman Oskar Lafontaine de schuld van de ommezwaai van de Groenen.
Lees verder >>
Linke-leider Lafontaine verlaat landelijke politiek
(9 oktober 2009) Oskar Lafontaine verlaat de landelijke politiek. De Linke-leider stelt zich niet meer kandidaat voor het fractievoorzitterschap in de Bondsdag. Hij gaat terug naar Saarland waar hij een rood-rood-groene coalitie van de grond wil krijgen.
Lees verder >>
'Homowereld verwacht niet veel van Westerwelle'
(29 september 2009) FDP-leider Westerwelle geldt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken nu de FDP in de regering komt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, zegt Johannes Arens van de Duitse homoglossy Männer. “Zeker niet in een coalitie met de CDU.”
Lees verder >>
FDP vol zelfvertrouwen, SPD in identiteitscrisis
(28 september 2009) De CDU bereidt zich voor op onderhandelingen met de FDP. De liberalen zullen hun huid duur verkopen, want zonder de winst van de partij was een zwart-gele coalitie niet mogelijk. Ondertussen maakt de SPD de schade op.
Lees verder >>
Omstreden extra zetels kunnen doorslag geven
(23 september 2009) De Duitse verkiezingscampagne is saaier dan ooit. Daarover waren de Duitslandkenners het eens tijdens een debat in Den Haag. Maar de uitslag kan wél verrassen. Enkele omstreden extra zetels kunnen de doorslag geven.
Lees verder >>
Deelstaten: verkiezingskoorts in het klein
(22 september 2009) Berlijnse politici keken dit jaar gespannen naar de verkiezingen in vier deelstaten. Het stemgedrag van onder meer Thüringen en Saksen kan een voorspellende waarde hebben voor de Bondsdagverkiezingen. Een overzicht.
Lees verder >>
CSU eist meer toenadering tot FDP
(16 september 2009) De CSU wil uit onvrede over de afwachtende koers van de CDU explicieter inzetten op een coalitie met de FDP. De Beierse partij is daarom van plan een eigen beleidsplan te presenteren en riskeert daarmee interne verdeeldheid.
Lees verder >>
Debat Merkel-Steinmeier eindigt onbeslist
(14 september 2009) Als het aan bondskanselier Angela Merkel ligt, wordt de Grote Coalitie tussen haar CDU met de SPD niet voortgezet. Zondagavond bleek in het tv-debat tussen Merkel en haar sociaaldemocratische uitdager Frank-Walter Steinmeier waarom. De twee volkspartijen kunnen zich in een gedwongen verstandshuwelijk te weinig profileren.
Lees verder >>
Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Slaapwandelend naar een tweede termijn
Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'
De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.
Reacties
Geen reacties aanwezig