Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingsnieuws 2009
September - oktober

Achtergrond - 1 september 2009

Merkels nieuwe ministersploeg
(26 oktober 2009) CDU/CSU en FDP hebben de ministersposten verdeeld. FDP-leider Westerwelle wordt minister van Buitenlandse Zaken, CDU'er Schäuble verruilt Binnenlandse Zaken voor Financiën. De bekende en onbekende namen op een rij.
Lees verder >>

CDU'ers kritisch over Merkels regeerakkoord
(26 oktober 2009) Nog geen maand na de verkiezingen heeft de nieuwe coalitie van CDU/CSU en FDP een regeerakkoord. Merkel en Westerwelle willen er vanavond hun handtekening onder zetten, maar de kritiek op het coalitieverdrag is groot.
Lees verder

CDU/CSU en FDP moeten harde noten kraken
(15 oktober 2009) Drie weken na de verkiezingen zijn CDU/CSU en FDP toegekomen aan de pijnpunten van de coalitiebesprekingen: belastingverlagingen en binnenlandse veiligheid. Over de dienstplicht en Turkije zijn de partijen het inmiddels eens.
Lees verder >>

 Saarland: rood-rood-groene coalitie van de baan
(12 oktober 2009) De Saarlandse Groenen zien niets in een coalitie met de SPD en Die Linke. De milieupartij gaat nu praten met CDU en FDP. De SPD geeft Linke-voorman Oskar Lafontaine de schuld van de ommezwaai van de Groenen.
Lees verder >>

Linke-leider Lafontaine verlaat landelijke politiek
(9 oktober 2009) Oskar Lafontaine verlaat de landelijke politiek. De Linke-leider stelt zich niet meer kandidaat voor het fractievoorzitterschap in de Bondsdag. Hij gaat terug naar Saarland waar hij een rood-rood-groene coalitie van de grond wil krijgen.
Lees verder >>

 'Homowereld verwacht niet veel van Westerwelle'
(29 september 2009) FDP-leider Westerwelle geldt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken nu de FDP in de regering komt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, zegt Johannes Arens van de Duitse homoglossy Männer. “Zeker niet in een coalitie met de CDU.”
Lees verder >>

FDP vol zelfvertrouwen, SPD in identiteitscrisis
(28 september 2009) De CDU bereidt zich voor op onderhandelingen met de FDP. De liberalen zullen hun huid duur verkopen, want zonder de winst van de partij was een zwart-gele coalitie niet mogelijk. Ondertussen maakt de SPD de schade op.
Lees verder >>

Omstreden extra zetels kunnen doorslag geven
(23 september 2009) De Duitse verkiezingscampagne is saaier dan ooit. Daarover waren de Duitslandkenners het eens tijdens een debat in Den Haag. Maar de uitslag kan wél verrassen. Enkele omstreden extra zetels kunnen de doorslag geven.
Lees verder >>

Deelstaten: verkiezingskoorts in het klein

(22 september 2009) Berlijnse politici keken dit jaar gespannen naar de verkiezingen in vier deelstaten. Het stemgedrag van onder meer Thüringen en Saksen kan een voorspellende waarde hebben voor de Bondsdagverkiezingen. Een overzicht.
Lees verder >>

CSU eist meer toenadering tot FDP
(16 september 2009) De CSU wil uit onvrede over de afwachtende koers van de CDU explicieter inzetten op een coalitie met de FDP. De Beierse partij is daarom van plan een eigen beleidsplan te presenteren en riskeert daarmee interne verdeeldheid.
Lees verder >>

Debat Merkel-Steinmeier eindigt onbeslist
(14 september 2009) Als het aan bondskanselier Angela Merkel ligt, wordt de Grote Coalitie tussen haar CDU met de SPD niet voortgezet. Zondagavond bleek in het tv-debat tussen Merkel en haar sociaaldemocratische uitdager Frank-Walter Steinmeier waarom. De twee volkspartijen kunnen zich in een gedwongen verstandshuwelijk te weinig profileren.
Lees verder >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger