
Verkiezingsnieuws 2009
januari-februari
Achtergrond - 12 juni 2009
18 procent geen grap meer voor de FPD
(13 februari 2009) Bij de liberale FDP kon deze week een feestje worden gevierd. In de peilingen kwam de partij op een record van 18 procent van de stemmen. Daarmee haalde ze haar verkiezingsdoelen. Van 2002.
Guttenberg nieuwe minister Economische Zaken
(9 februari 2009) Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) is de nieuwe Duitse minister van Economische Zaken. De 37-jarige Beierse baron is daarmee de jongste politicus op deze post ooit. Guttenberg volgt zijn partijgenoot Michael Glos op die zaterdag onverwacht zijn ontslag aanbood.
Duitsland ruziet over Guantánamo-gevangenen
(22 januari 2009) De Duitse regering ruziet over de vraag of Duitsland Guantánamo-gevangenen moet opnemen. Minister Steinmeier (SPD) van Buitenlandse Zaken vindt van wel. Maar volgens zijn collega Schäuble (CDU) van Binnenlandse Zaken is Amerika zelf verantwoordelijk voor gevangenen die niet naar huis kunnen.
CDU wint verkiezingen in Hessen
(19 januari 2009) De CDU kan verder regeren in Hessen. Dankzij een monsterzege van de FDP kan minister-president Roland Koch (CDU) de gewenste coalitie met de liberalen vormen. De verkiezingsuitslag maakte gisteren een einde aan de impasse waar de Duitse deelstaat vorig jaar in terecht kwam, maar verandert ook het Duitse politieke landschap.
CDU nu wel voor belastingverlaging
(6 januari 2009) De Duitse bondskanselier Merkel is om. Haar regeringspartij CDU was maandenlang een verklaarde tegenstander van belastingverlagingen. Tot gisteren. De ernst van de recessie in Duitsland vraagt nu om concrete maatregelen, zo klinkt het bij de christen-democraten. Regeringspartner SPD moet nog wel worden overtuigd.
Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Slaapwandelend naar een tweede termijn
Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'
De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.
Reacties
Geen reacties aanwezig