Duitsland ruziet over Guantánamo-gevangenen
Nieuws

Achtergrond - 22 januari 2009

(22 januari 2009) De Duitse regering ruziet over de vraag of Duitsland Guantánamo-gevangenen moet opnemen. Minister Steinmeier (SPD) van Buitenlandse Zaken vindt van wel. Maar volgens zijn collega Schäuble (CDU) van Binnenlandse Zaken is Amerika zelf verantwoordelijk voor gevangenen die niet naar huis kunnen.

Afb.: jezobeljones, www.flickr.comFrank-Walter Steinmeier bood enkele weken geleden al aan enkele gevangenen die niet meer welkom zijn in hun eigen land in Duitsland op te nemen. Hij deed dit in een open brief aan toen nog senator Barack Obama. Hij sprak op dat moment vooral als SPD-kanselierskandidaat voor de verkiezingen in september en niet zozeer als minister van Buitenlandse Zaken. De CDU was daar toen al ontstemd over, maar zei niets.

Nu Obama president is en de eerste stap heeft gezet om de omstreden gevangenis op Guantánamo Bay te sluiten, speelt de vraag weer op wat Duitsland doet. Steinmeier herhaalde gisteren zijn aanbod aan Obama. Ditmaal reageerde de CDU wel. Minister Wolfgang Schäuble liet weten dat Steinmeier geen enkele bevoegdheid heeft zo'n aanbod te doen. "Daar gaan de ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten en de federale overheid over", aldus een gepikeerde Schäuble.

Volgens de CDU-minister is de regering "vanzelfsprekend" bereid Duitse of in Duitsland opgegroeide Guantánamo-gevangenen "terug te nemen". Maar gevangenen die niet naar hun eigen land kunnen terugkeren, moeten wat hem betreft in Amerika blijven. Ook Frankrijk en Oostenrijk nemen dit standpunt in.

Kurnaz

Schäuble refereerde bovendien aan de zaak-Kurnaz. Deze Turkse terreurverdachte zat jaren vast in Guantánamo. Omdat hij in Duitsland is geboren en getogen werd hij in 2006 door de Bondsrepubliek opgenomen. Steinmeier heeft die beslissing jarenlang tegengewerkt. Hij was destijds als chef van de kanselarij verantwoordelijk voor de coördinatie van het regeringsbeleid van kanselier Schröder. Murat Kurnaz vormde een te groot veiligheidsrisico, vond Steinemeier toen.

De kwestie-Kurnaz leverde de SPD-minister een imago-probleem op: hij werd gezien als een kille technocraat. En daarom, verwijten CDU-politici hem, wil hij met Guantánamo nu goede sier maken.

Oppositie

Volgens de SPD kan Duitsland Obama nu niet in de steek kan laten. Dat vinden ook oppositiepartijen Die Grünen en de FDP. Al zeggen de liberalen erbij dat per geval moet worden bekeken wie Duitsland toelaat.

Duitsland heeft eerdere verzoeken van de regering-Bush om gevangenen op te nemen, afgewezen. Dat ging om moslims uit China, die in hun eigen land gefolterd zouden worden. Duitsland wilde China toen niet provoceren.

In Guantánamo Bay op Cuba werden na de aanslagen van 11 september 2001 terreurverdachten zonder proces opgesloten door de Amerikanen. Het leverde de regering-Bush wereldwijd forse kritiek op. Obama wil de gevangenis sluiten. Hij onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn. In Guantánamo zitten op dit moment nog zo'n 250 gevangenen vast. Onder hen bevinden zich geen Duitsers, aldus Schäuble.

                                                        Spiegel Online / FAZ.NET/ ZDF Heute.de

Afbeelding:

jezobeljones, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger