Kritiek op Schäubles veiligheidsbeleid
Nieuws

Achtergrond - 19 april 2007

(19 april 2007) Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) raakt steeds meer in opspraak vanwege zijn veiligheidsbeleid. Coalitiepartner SPD vindt dat de minister zelf een veiligheidsrisico begint te vormen. Topoverleg moet de gemoederen bedaren.

Oorzaak van de ruzie is de uitspraak van Schäuble dat bij terreurbestrijding een vermoeden van onschuld niet meer geldt. In een rechtsstaat is iemand onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar dit principe wil de CDU-politicus best omdraaien. “Het onschuldprincipe betekent in de kern dat we liever tien schuldigen niet bestraffen dan één onschuldige wel bestraffen.” SPD-parlementslid Klaus Uwe Benneter reageerde daarop met de uitspraak dat een minister die hysterie verspreidt, zelf een veiligheidsrisico is.

Plaatsvervangend SPD-voorzitter Ute Vogt riep kanselier Merkel (CDU) op de minister een halt toe te roepen. “Wie het onschuldprincipe openlijk in twijfel trekt, is de verkeerde man om de grondwet te handhaven en te beschermen”, aldus Vogt. Ook Schäubles voorganger, Gerhart Baum (FDP), minister van Binnenlandse Zaken van 1978 tot 1982 tijdens de RAF-terreur, noemde diens uitspraken “grondwettelijk ongehoord”. Merkel moet hem tot orde roepen, aldus Baum. “Ik vind het onbegrijpelijk dat ze zwijgt.”

Intussen heeft Merkels kanselarijminister Thomas de Maizière (CDU) de opdracht gekregen zo snel mogelijk een topoverleg te beleggen, waaraan Schäuble, minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) en minister van Defensie Framz Josef Jung (CDU) en de fractievoorzitters van SPD, CDU en CSU deelnemen. Dit zou in opdracht van Merkel en SPD-voorzitter Kurt Beck zijn gebeurd. De ministers moeten tijdens dit overleg een gemeenschappelijk beleid zien uit te stippelen, dat op 14 mei aan de coalitie moet worden gepresenteerd.

Al eerder deden plannen van Schäuble stof opwaaien. Zo wil hij paspoorten voorzien van vingerafdrukken die centraal worden geregistreerd. Het registreren en zes maanden bewaren van telecommunicatiegegevens is al door de regering goedgekeurd maar geldt als zeer omstreden. Die Grünen willen een klacht indienen tegen de wet bij de hoogste Duitse rechtbank, vanwege de grondwettelijke twijfelachtigeheid ervan. “De burger heeft het recht om door de staat met rust te worden gelaten”, aldus Die Grünen.

Tijdens het topoverleg komt ook een ander voorstel van Schäuble aan de orde, namelijk om het mogelijk te maken het leger in te zetten in het binnenland. Dat is nu wettelijk verboden. Ook wil Schäuble de luchtveiligheidswet aanpassen, zodat het mogelijk wordt verdachte vliegtuigen uit de lucht te halen.

ZDF Heute.de
Innenminister Schäuble als "Sicherheitsrisiko" kritisiert

Welt.de
SPD bezeichnet Schäuble als Sicherheitsrisiko

FAZ.NET
Schäuble: Zur Not auch gegen Unschuldige vorgehen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger