Duitse verhoren in Syrië en op Guantánamo Bay 
Nieuws

Achtergrond - 15 december 2005

(15 december 2005) Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) heeft gisteren toegegeven dat Duitse veiligheidsinstanties gevangenen in Syrië en op Guantánamo Bay hebben verhoord. De in Syrië vastzittende Mohammed Zammar zou door de CIA zijn ontvoerd. Dit kwam ter sprake tijdens een debat in de Bondsdag over de CIA-ontvoeringszaak van de Duitse staatsburger Khaled el-Masri.

Zammar, in bezit van het Duitse staatsburgerschap, werd in 2001 in Marokko gearresteerd en vervolgens naar Syrië gebracht, vermoedelijk door de CIA. Daar zit de man sindsdien zonder proces vast in een gevangenis van de Syrische militaire geheime dienst in Damaskus, waar hij zou worden gemarteld.

In 2002 hebben medewerkers van Duitse federale recherche BKA en de inlichtingendienst BND Zammar in Damaskus verhoord, zo vertelde Schäuble gisteren. Daarbij zou echter niet aan het licht zijn gekomen dat Zammar zou zijn gemarteld. Het verhoor was een gevolg van de "directe samenwerking" tussen Syrië en Duitsland. "We hadden destijds een fase van samenwerking", aldus Schäuble. Zammar wordt beschouwd als contactpersoon van de Hamburgse cel van terroristen die de aanslag van 11 september 2001 hebben gepleegd. Hij woonde tot 2001 in Hamburg, waar hij veel aanzien genoot van de islamitische gemeenschap.

Schäuble vertelde eveneens dat Duitse veiligheidsinstanties in 2002 op Guantánamo Bay de in Duitsland geboren Turk Murat Kurnaz hebben ondervraagd. Kurnaz werd in oktober 2001 in Pakistan gearresteerd en zat naar eigen zeggen eerst vast in Afghanistan, waar hij zou zijn gemarteld, om vervolgens in 2002 naar Cuba te worden overgebracht. Ook daar zegt hij te worden gemarteld. Kurnaz heeft net als Zammar geen proces gehad en pas in 2004 voor het eerst een advocaat gezien.

Schäuble verdedigde zijn voorganger Otto Schily (SPD) in de ontvoeringszaak van El-Masri. Toen de Amerikaanse ambassadeur Daniel Coats Schily vorig jaar over deze zaak inlichtte, zijn de woorden "ontvoering" en "Afghanistan" volgens Schäuble niet gevallen. Coats zou alleen over een per vergissing gearresteerde Duitser hebben gesproken. Bovendien werd Schily pas na vrijlating van El-Masri ingelicht. Wel heeft Coats tegen Schily gezegd, aldus Schäuble, dat de Amerikanen El-Masri een schadevergoeding hebben betaald in ruil voor zijn stilzwijgen over de zaak. El-Masri's advocaat ontkent dit.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier ontkende gisteren elke Duitse betrokkenheid bij de ontvoering van El-Masri. Ook zouden Duitse instanties de CIA geen informatie over de man hebben geleverd. Toen de Duitse politici eenmaal op de hoogte waren van de zaak, aldus Steinmeier, hebben ze er alles aan gedaan om alle feiten boven tafel te krijgen. Verwijten dat de regering de ontvoering zou hebben getolereerd en niets ondernomen heeft, noemde Steinmeier "schandelijk".

Spiegel Online
Schäubles Coup

ZDF Heute.de
US-Schweigegeld für El Masri?

FAZ.NET
Schäuble: Deutsche an Verhören in Guantánamo und Syrien beteiligt

Süddeutsche Zeitung
BKA verhörte Deutschen in syrischem Foltergefängnis

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger