Merkel op bezoek in de Verenigde Staten
Nieuws

Achtergrond - 13 januari 2006

(13 januari 2006) Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft gisteren tijdens haar bezoek aan de Verenigde Staten haar kritiek op Guantanamo Bay niet herhaald. Ze sprak slechts van "verschillende inzichten" in beide landen over de terreurbestrijding. Vandaag spreekt Merkel president George Bush.

Merkel ging gisteravond tijdens een ontvangst op de Duitse ambassade in de VS op veel onderwerpen in, maar noemde Guantanamo Bay niet. Ze sprak daar voor 180 Amerikaanse en Duitse politici. In een interview met weekblad Der Spiegel zei Merkel eerder deze week dat de VS Guantanamo Bay, waar de Amerikanen terreurverdachten zonder proces vasthouden, moeten sluiten. Omdat Merkel als pro-Amerikaans te boek staat, waren haar uitspraken opvallend en de verwachtingen omtrent dit bezoek hooggespannen.

"We moeten de kracht opbrengen een nieuwe fase in te gaan", aldus Merkel gisteren over de Duits-Amerikaanse verhoudingen. Daarmee doelde ze op de problemen die zijn ontstaan toen haar voorganger Gerhard Schröder (SPD) in 2003 weigerde mee te doen aan de oorlog in Irak. In de strijd tegen het terrorisme bevinden beide landen zich in een "leerproces", aldus Merkel. Ze pleitte nadrukkelijk voor een debat over de toekomst van de Verenigde Naties. Gemeenschappelijke beslissingen moeten weer binnen internationale organisaties worden genomen, aldus de kanselier. Ook de NAVO moet wat haar betreft weer een belangrijkere positie krijgen, mede om de strijd tegen het terrorisme beter aan te kunnen gaan.

Daarnaast uitte Merkel scherpe kritiek op Iran. Volgens de kanselier "provoceert" dit land door weer te beginnen met het verrijken van uranium. Duitsland moet er met andere landen aan werken "Iran te laten zien dat de internationale gemeenschap zich niet laat provoceren".

Vandaag zal Merkel met Bush spreken. Haar bezoek aan de president zal zo'n drie uur duren, hetgeen in Berlijnse regeringskringen "ongewoon lang" wordt genoemd. Merkel en Bush hebben elkaar één keer eerder ontmoet, tijdens Bush' bezoek aan Duitsland vorig jaar. Toen vroeg de Amerikaanse delegatie nadrukkelijk om een gesprek met Merkel, die destijds nog oppositieleider was. 

ZDF Heute
Merkel wirbt für "offenen und ehrlichen" Dialog mit den USA

Spiegel Online
Zum Auftakt spart Merkel Guantanamo-Kritik aus

FAZ.NET
„Ich bin zu Gast bei Freunden”

Süddeutsche Zeitung
Merkel will "offenen und ehrlichen Dialog" mit Washington

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger