Merkel wil sluiting Guantanamo Bay
Nieuws

Achtergrond - 9 januari 2006

(9 januari 2006) Bondskanselier Angela Merkel (CDU) wil dat Guantanamo Bay wordt gesloten. Dit zegt ze in een interview met weekblad Der Spiegel. Bovendien zal ze de Amerikaanse president George Bush daarop aanspreken tijdens haar bezoek aan de Verenigde Staten komende vrijdag. Merkel stond vooralsnog bekend als pro-Amerikaans.

"Een institutie als Guantanamo kan en mag zo niet blijven bestaan", aldus Merkel afgelopen zaterdag in Der Spiegel. Volgens haar moeten er middelen en wegen worden gevonden voor een "andere omgang met de gevangenen". Op Guantanamo Bay op Cuba houden de Verenigde Staten zo'n vijfhonderd terreurverdachten vast, meestal zonder dat zij een proces hebben gekregen of een advocaat mogen zien. Merkel heeft aangekondigd dit onderwerp ook aan te spreken tijdens een gesprek met Bush aanstaande vrijdag.

Merkels kritische uitspraken zijn opmerkelijk omdat juist zij als pro-Amerikaans geldt. In Duitsland krijgt zij vaak het verwijt niet kritisch genoeg te zijn ten opzichte van Bush. Toen haar voorganger Gerhard Schröder in 2003 weigerde met de Amerikanen mee te doen aan de oorlog in Irak, stelde zij zich demonstratief op aan de zijde van Bush.

Toch leverde ze al eerder kritiek op de manier waarop de VS met hun gevangenen omgaan. Tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan Duitsland afgelopen december veroordeelde Merkel het gesleep van de Amerikanen met hun gevangenen en de ontvoering van een Duits staatsburger door de CIA.

Zowel de oppositiepartijen Die Grünen en de FDP als coalitiepartijen SPD en CSU reageren verheugd op Merkels kritiek. De voorzitter van Die Grünen, Claudia Roth, noemde het een "juist signaal" aan Bush. 

Spiegel Online
Beifall für Merkels Guantanamo-Kritik

ZDF Heute.de
Merkel fordert Schließung von Guantanamo

FAZ.NET
Merkel fordert Schließung von Guantanamo

Handelsblatt
Merkel fordert Schließung von Guantanamo

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger