Merkel bezoekt Russische president Poetin 
Nieuws

Achtergrond - 16 januari 2006

(16 januari 2006) Angela Merkel (CDU) sluit haar eerste serie buitenlandse reizen als bondskanselier vandaag af met een bezoek aan Rusland. Met president Vladimir Poetin zal ze over Iran praten en over het Russisiche energiebeleid. Maar Merkel wil de Russische president, anders dan haar voorganger Gerhard Schröder, ook aanspreken op het mensenrechtenbeleid van zijn land en op zijn Tsjetsjeniëpolitiek.

Merkel zal tijdens een zes uur durend bezoek aan Poetin onder meer praten over Iran. Merkel wil Poetin aan haar zijde weten in de strijd tegen de nucleaire activiteiten die Iran ontwikkelt. Om de VN-Veiligheidsraad tegen Iran in te kunnen schakelen, is de steun nodig van Rusland en China.

Een ander gespreksonderwerp zal het Russische energiebeleid zijn. Duitsland wordt, sinds het heeft besloten de eigen kerncentrales te sluiten, voor een groot deel afhankelijk van Russische gasleveringen. Er is de Duitse regering veel aan gelegen dat Rusland het gas zonder problemen blijft leveren. Mede daarom is besloten een pijpleiding door de Oostzee aan te leggen die gas direct van Rusland naar Duitsland vervoert. Maar in de gasstrijd met de Oekraïne heeft Rusland getoond er niet voor terug te schrikken zijn monopoliepositie in te zetten in een machtsstrijd. Minister van Economische Zaken Michael Glos (CSU) bekritiseerde gisteren nog die houding van de Russische regering.

Merkel wil Poetin ook aanspreken op de schending van de mensenrechten in Tsjetsjenë en op het moeizame democratiseringsproces in Rusland. Onlangs nam het Russische parlement een wet aan die het toezicht op non-gouvermentele organisaties verscherpt. In binnen- en buitenland wordt dit beschouwd als een stap terug in het democratiseringsproces.

Merkel zal tijdens een ontvangst op de Duitse ambassade in Moskou vandaag ook met vertegenwoordigers van Russische burgerrechtsbewegingen spreken. Haar voorganger Schröder heeft dat nooit gedaan. Vorige week sprak Merkel de Amerikaanse president George Bush overigens ook aan op Guantanamo Bay, waar terreurverdachten zonder proces worden vastgehouden. Merkel drong toen aan op een sluiting van dit Amerikaanse gevangenenkamp.

Onder Merkel zullen de Duits-Russische betrekkingen naar verwachting inhoudelijk hetzelfde blijven als onder Schröder. Wel zal de toon tussen haar en Poetin een andere zijn. De relatie tussen Schröder en Poetin werd altijd omschreven als een Männerfreundschaft. De twee families vierden zelfs kerst met elkaar. Door Poetins bemoeienis kreeg Schröder een toppositie in het consortium dat de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland gaat aanleggen.

Merkel en Poetin zullen zakelijker met elkaar omgaan. Beide regeringsleiders kunnen echter wel zonder tolk met elkaar spreken: Poetin heeft jaren als KGB-spion in de DDR gewoond en spreekt vloeiend Duits, Merkel is in de DDR opgegroeid en heeft daar Russisch geleerd.

Spiegel Online
FDP fordert Ende der Kameraderie
Merkel soll bei Putin kritischer als Schröder sein

FAZ.NET
Merkel will auch über Tschetschenien sprechen

ZDF Heute.de
Neue Töne gegenüber Putin

Berliner Zeitung
Die neue Sachlichkeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger