Poetin wacht kritische noot in Dresden
Nieuws

Achtergrond - 10 oktober 2006

(10 oktober 2006) De Russische president Vladimir Poetin staat bij zijn bezoek aan Dresden een kritische ontvangst te wachten. Gastvrouw Angela Merkel heeft op het programma onder meer rondetafelgesprekken met Russische mensenrechtenorganisaties gezet.

Het bezoek van de Russische president is de vijfde ontmoeting van Poetin en Merkel dit jaar. Dit keer komt Poetin langs in het kader van de Petersburger Dialogs, een traditie die het Russische staatshoofd en zijn boezemvriend de voormalige kanselier Gerhard Schröder zijn begonnen. Zijn bezoek aan Dresden betekent voor Poetin een terugkeer naar zijn vroegere werkplek. Vóór de val van de Muur was de Russische president als KGB-officier gestationeerd in de stad aan de Elbe. Morgen reist Poetin af naar de Beierse hoofdstad München.

Het zijn hachelijke tijden voor de Russisch-Duitse betrekkingen. De recente moord op een uitgesproken criticaster van Poetin, de bekende journaliste Anna Politkovskaja, werpt zijn schaduw over het bezoek van de Russische president. Een Duitse regeringswoordvoerder heeft al aangekondigd dat Merkel dit onderwerp niet uit de weg wil gaan. Met argusogen volgt Duitsland bovendien de laatste oprisping in het smeulende conflict tussen Rusland en de voormalige Sovjetrepubliek Georgië. Ook dat onderwerp wil Merkel aansnijden.

Poetins autoritaire regeringsstijl is de belangrijkste steen des aanstoots in de bekoelde verhouding tussen beide regeringsleiders. Tegelijkertijd zijn de Russische en Duitse economieën zo innig verstrengeld, dat van loswrikken geen sprake kan zijn. Duitsland betrekt ruim een derde van zijn gas en olie uit Rusland, omgekeerd is Duitsland Ruslands belangrijkste handelspartner. De afhankelijkheid van Russische gasleveranties is voor Duitse politici echter een bron van zorg.

Kanselier Merkel houdt, anders dan haar voorganger Gerhard Schröder, avances van de Russische president steeds op gepaste afstand en oriënteert zich meer op de Verenigde Staten. Merkel bejegent Poetin vriendelijk, maar zakelijk. Logeerde Schröder bij zijn staatsbezoeken aan Moskou nog in een speciaal ingerichte kamer in het Kremlin, Merkel kiest voor een hotel even verderop in de stad. En kritiek schuwt ze niet. Schröder noemde Poetin nog een “loepzuivere democraat”, Merkel zet hem in Dresden aan tafel met onder meer Amnesty International en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial.

Maar er is meer veranderd. Niet langer bezoeken Russische delegaties Duitsland in de hoop te thuis te komen met dikke Duitse leningen op zak. De Russen komen naar Duitsland om te shoppen. De verarmde wereldmacht Rusland uit de jaren negentig is veranderd in een natie die bulkt van de olie- en gasdollars, met een economie die vorig jaar groeide met ruim zes procent. Grote ondernemingen laten begerig hun oog vallen op Duitse bedrijven. Nog deze week verwierf gas- en oliereus Gazprom voor 100 miljoen euro de status van hoofdsponsor van voetbalclub Schalke ‘04.

Die Welt
Unangenehme Themen für Putin 

ZDF Heute
Weltpolitik und Menschenrechte

Spiegel Online  
Ehe ohne Liebe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger