Bush en Merkel samen "tegen tirannen"
Nieuws

Achtergrond - 14 juli 2006

(14 juli 2006) George Bush en Angela Merkel kijken tevreden terug op het bezoek van de Amerikaanse president aan de kanselier. Ze willen samen ten strijde trekken tegen "tirannen en dictators", te beginnen met Iran.

Dat Bush Merkel in haar geboortestreek bezocht en 36 uur in Duitsland verbleef gaf al aan dat de twee hun goede betrekkingen graag wilden intensiveren. Tijdens de barbecue in Trinwillershagen, een klein dorpje in de voormalige DDR, was de stemming prima. Naast Merkels man Joachim Sauer, Bush' vrouw Laura en de beide ministers van Buitenlandse Zaken waren zo'n zestig gasten uit de regio aanwezig. Zij vertelden de Amerikaanse gasten over hun carrière na de Wende. Bush en Merkel sneden samen een wild zwijn aan. Daarna nodigde de president Merkel uit hem op zijn ranch in Texas te bezoeken.

De gesprekken die de regeringsleiders 's middags hadden gehad, waren eveneens in goede sfeer verlopen. "We hebben gemeenschappelijke waarden en gemeenschappelijke belangen", aldus Bush. Samen met Merkel verhoogde hij de druk op Iran in de strijd tegen kernwapens. Beide leiders willen dat Teheran snel ingaat op het aanbod van de internationale gemeenschap om samen te werken. Ze spraken hun "bezorgdheid" uit over het conflict tussen Israël en Libanon. Tevens riepen ze Poetin op de Russische burgers meer mogelijkheden te geven hun mening te uiten.

Ook Merkel benadrukte de gemeenschappelijke belangen van Amerika en Duitsland  "op veel gebieden". Naast de kwestie Iran kwamen de actuele crises in het Midden-Oosten, Noord-Korea en China in de gesprekken aan de orde, "om het gemeenschappelijke eruit te kunnen filteren en om elkaar persoonlijk beter te leren kennen", aldus Merkel. Alleen met gezamenlijke acties kunnen "tyrannen en dictators" worden aangepakt, benadrukte ze.

Hoewel kritiek op het bezoek van Bush vooral in het Oosten van Duitsland niet van de lucht was, is het niet tot incidenten gekomen. Vooral het feit dat slechts duizend geselecteerde gasten de Amerikaanse president op het marktplein in Stralsund mochten aanschouwen, was een doorn in het oog van de inwoners van de Oost-Duitse stad. "Het is net als destijds bij Honecker", luidde de kritiek in Stralsund.

Ruim twaalfduizend politieagenten waren op de been om Bush' veiligheid te garanderen. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de kosten voor de veiligheidsmaatregelen uitvallen. Er wordt gesproken van 20 miljoen euro. De federale overheid en de deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren ruziën inmiddels over de verdeling van de kosten.

Bush reist vandaag verder naar Rusland waar hij president Poetin bezoekt en deelneemt aan de G8-top.

Spiegel Online
Bush und Merkel voneinander begeistert

Welt.de
Die Kanzlerin ist mit der Bush-Visite zufrieden
Kampf gegen „Tyrannen und Diktatoren“

ZDF Heute.de
Bush und Merkel: Politische Harmonie

FAZ.NET
Nach Wildschwein nun wieder Weltpolitik

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger