Bush en Schröder maken "mooie show"
Nieuws

Achtergrond - 24 februari 2005

(24 februari 2005) De Duitse media zijn het over één ding eens: kanselier Gerhard Schröder en de Amerikaanse president George Bush hebben er een mooie show van gemaakt. Bush bezocht gisteren de Duitse stad Mainz op zijn reis door Europa en werd hartelijk ontvangen door Gerhard Schröder. Waar beide regeringsleiders in 2002 nog lijnrecht tegenover elkaar stonden over de oorlog in Irak, toonden zij zich nu als goede vrienden.

"We hebben afgesproken alleen over onderwerpen te praten waar we het over eens zijn", antwoordde Schröder op de vraag of er nog meningsverschillen tussen Duitsland en Amerika zijn. Bush moest er hartelijk om lachen. De beide regeringsleiders presenteerden zich gedurende de dag die ze samen doorbrachten als goede vrienden. De strijd over Irak is voorbij, de druk op Iran moet worden verhoogd en Duitsland en Amerika zijn "partners voor de vrede", aldus Bush. Daaraan voegde hij toe: "Goede betrekkingen met Europa zijn alleen mogelijk als we ook goede betrekkingen met Duitsland hebben". Bush en Schröder werden het zelfs eens over een gemeenschappelijk programma voor klimaatbescherming, een heikel punt omdat de Verenigde Staten het verdrag van Kyoto niet hebben ondertekend.

Zowel Schröder als de oppositiepartij CDU/CSU spreken van een succesvol bezoek, nu de vriendschap tussen beide landen weer hersteld is. Maar er zijn ook kritische geluiden te horen. Vice-fractievoorzitter van Die Grünen Hans Christian Ströbele voelde zich "fysiek onaangenaam" toen hij zag hoe Bush omhelsd werd. "Bush heeft tienduizenden slachtoffers in Irak op zijn geweten." In Mainz en in andere Duitse steden werd door tienduizenden mensen gedemonstreerd.

Ook de Duitse pers is kritisch over het bezoek. Ondanks alle uiterlijke harmonie bestaan er nog veel meningsverschillen, menen de toonaangevende kranten Der Spiegel, de Süddeutsche Zeitung en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Over het wapenembargo voor China, de permanente vertegenwoordiging van Duitsland in de VN-veiligheidsraad, de rol van de NAVO en het Midden-Oosten werd niet gesproken. 

Der Spiegel
Bush schmeichelt, die Konflikte bleiben

Süddeutsche Zeitung
Mit dem Lasso der Freundschaft

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Freundliche Gesten, aber keine Herzlichkeit

Die Welt
Schröder wertet Bush-Besuch als erfolgreich
"Dieses großartige Land ist das Herz Europas"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger