Schröder weer welkom in het Witte Huis
Nieuwsflash

Achtergrond - 26 februari 2004

(26 februari 2004) Bondskanselier Schröder vliegt vandaag naar Amerika en wordt morgen voor het eerst sinds twee jaar weer ontvangen in het Witte Huis. De verhouding tussen Schröder en de Amerikaanse president Bush werd twee jaar geleden verstoord omdat Duitsland niet mee wilde doen aan de oorlog in Irak. Die oorlog is nu juist het thema dat beide landen weer nader tot elkaar brengt.

Schröder gaat eerst naar Chicago, waar hij een rede zal houden voor de Chicago Council on Foreign Relations. Daar zal hij spreken over de zwakke dollar en de transatlantische handelsbetrekkingen. Vrijdag reist hij door naar Washington, waar Bush hem voor een gesprek en een lunch zal ontvangen. Daar staan de onderwerpen Irak, Afghanistan, het conflict in het Midden-Oosten en de transatlantische betrekkingen op het programma. Bush zal Schröder niet om militaire hulp in Irak vragen en Schröder zal Bush humanitaire hulp voor Irak aanbieden. Zo zullen Duitse politieagenten hun Irakese collega's opleiden en probeert Duitsland er achter de schermen voor te zorgen dat de schuldeisers van Irak een deel van die schulden niet zullen opeisen.

Er is beide landen veel aan gelegen de verhoudingen weer te normaliseren. Schröder kan thuis laten zien dat de houding van zijn rood-groene regering ten opzichte van Irak inmiddels wordt geaccepteerd in de Verenigde Staten en dat Duitsland weer meetelt in de internationale politiek. Bush heeft op zijn beurt bondgenoten nodig met wie hij de zware lasten, die de oorlog in Irak met zich meebrengt, kan delen. Bovendien wil hij met het oog op de naderende verkiezingen in Amerika laten zien dat de verhoudingen met Europa goed zijn. Van hechte vriendschap is echter nog geen sprake. Beide landen hebben dezelfde belangen, en dus gaat het "niet om een liefdesverhouding, maar om de uitdrukking van een goede werkrelatie", zoals een diplomaat het in Berlijn verwoordde.

De verhoudingen zullen echter ook deze keer weer op de proef gesteld worden. Schröder maakt zich zorgen "over de tendens dat de Amerikaanse justitie zich steeds vaker voor vragen interesseert, waar zij volgens het internationale privaatrecht niet over gaat." Daar wil hij Bush op aanspreken.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Nicht von Freundschaft reden

Süddeutsche Zeitung
Der Amerikanische Freund

Der Spiegel
Wie Bush im Wahlkampf Verbüderung zelebriert

Die Welt
Gerhard & George

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger