Schröder wil cultuur redden van bezuinigingen
Nieuwsflash

Achtergrond - 20 januari 2004

(20 januari 2004) In economisch moeilijke tijden moeten culturele instellingen er meestal als eerste aan geloven. Dat was in Berlijn niet anders. Omdat de stad 28 jaar lang gedeeld is geweest, zijn er van instellingen als bibliotheken, theaters en universiteiten steeds twee exemplaren. Dat kost veel geld, en dus wordt er druk bezuinigd. Maar Bondskanselier Schröder laat weer hoop aan de culturele horizon gloren.

Schröder wil culturele instellingen redden van de bezuinigingen, die hun voortbestaan bedreigen. Daarvan profiteert vooral Berlijn. De bouwplannen voor de sanering van het Museumsinsel, een verzameling belangrijke musea midden in de hoofdstad, moeten gewoon doorgaan en ook alledrie de opera's moeten open blijven. Schröder is voorstander van de oprichting van een operastichting, die de activiteiten van de drie opera's ( Deutsche Oper, Komische Oper en Staatsoper) zal coördineren.

Per jaar geeft de Duitse staat rond één miljard euro uit aan cultuur. Volgens Schröder gaat het hierbij echter niet om subsidie waarop bezuinigd kan worden, maar om "investeringen in de toekomst". Berlijn krijgt per jaar rond de 400 miljoen euro van de Duitse overheid en een aantal culturele instellingen zijn in zijn geheel door de staat overgenomen.

Overigens zijn de bezuinigingsmaatregelen die de deelstaten, waaronder Berlijn, treffen, opgelegd door de Duitse overheid en dus door de regering-Schröder. Critici suggereren dan ook dat de plotselinge cultuurliefde van de Bondskanselier ingegeven is door de verkiezingen die in 2006 worden gehouden. 

Spiegel
Museumsinsel wird fertig gebaut

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger