Schröder viert vandaag zestigste verjaardag
Nieuwsflash

Achtergrond - 7 maart 2004

(7 maart 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder wordt vandaag zestig jaar. Dat gaat in Duitsland niet onopgemerkt voorbij. Schröder zelf viert zijn verjaardag in Italië, zijn favoriete vakantieland. De Duitse media besteden ondertussen aandacht aan zijn politieke carrière, maar vooral ook aan zijn uiterlijk.

Nieuwsflash

Schröder heeft de laatste maanden regelmatig de aandacht op zijn verjaardag gevestigd. Tijdens openbare optredens liet hij graag de zin vallen: "Ich werde ja auch bald sechzig." Toch geeft de Duitse kanselier geen enkel interview naar aanleiding van zijn verjaardag en is hij met zijn vrouw met vakantie gegaan naar Italië. De Duitse pers moet het dus doen met anekdotes en herinneringen van journalisten die hem kennen of portretten die terugblikken op de politieke carrière van Schröder.

Gerhard Schröder was vanaf 1990 minister-president van de deelstaat Niedersaksen. In 1998 won hij de Bondsdagsverkiezingen van de langstzittende Duitse kanselier Helmut Kohl (CDU) en werd hij gekozen tot bondskanselier van de eerste rood-groene regering in de Duitse geschiedenis. Daarmee kwam een jeugddroom uit. Als jonge socialist stond Schröder al aan het hek van het Bundeskanzleramt (toen nog in Bonn) te rammelen en riep: "Ich will hier rein!"

Schröder staat bekend als no-nonsense bestuurder en pragmaticus. Hij wordt vaak de Kanzler der Mitte genoemd. Zo probeerde hij de werkloosheid terug te dringen door werkgevers en werknemers in een Bündnis für Arbeit bij elkaar te brengen, met de overheid als bemiddelaar. Ook probeert hij het Duitse sociale stelsel te hervormen. Duitsland verkeert in een economische crisis en hervormingen zijn dringend nodig. Vorig jaar presenteerde Schröder zijn hervormingen in de Agenda 2010. Voor links gaan zijn plannen veel te ver, voor rechts niet ver genoeg. Schröder is daardoor in een lastige positie terechtgekomen. Enkele weken geleden trad hij af als voorzitter van de SPD ten gunste van Franz Müntefering, om aan de wensen van de links-georiënteerde partijgenoten tegemoet te komen.

In de portretten in de Duitse media die vandaag ter gelegenheid van zijn verjaardag verschijnen, speelt het uiterlijk van Schröder een vooraanstaande rol. De Medienkanzler koketteert daar zelf ook graag mee. Niet alleen maakte hij zelf een mediaspektakel van het feit dat hij zijn haar niet verft, ook liet hij weten zelf liever niet meer naar zijn eigen tv-interviews te kijken, omdat hij vindt dat zijn gezicht er zo oud uitziet. De Süddeutsche Zeitung speelt daar op in door een fotoserie van Schröders voorhoofd door de jaren heen te publiceren, waarin op elke foto meer rimpels te zien zijn.

Over zijn pensioen denkt Schröder nog niet na, zei hij in een interview aan een aantal kinderen vlak voor zijn vakantie. Hij is graag regeringschef, vertelde hij. Bovendien voelt hij zich ook nog lang geen zestig.

Süddeutsche Zeitung
Der Kanzler bietet uns die Stirn
Zum 60.Geburtstag eines zauberhaften Mannes

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Aus Lust und Kür wurden Last und Pflicht

Die Welt
Meister der Inszenierung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger