Topontmoeting Schröder, Chirac en Poetin
Nieuws

Achtergrond - 31 augustus 2004

(31 augustus 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder is dinsdag op bezoek in Rusland voor een ontmoeting met de Russische president Poetin en de Franse president Chirac. De Duitse, Franse en Russische leiders, die elkaar vonden in hun verzet tegen de oorlog in Irak, zullen de situatie in dit land op de top centraal stellen.

De bijeenkomst van de drie regeringsleiders vindt plaats in het Russische plaatsje Sotsji, gelegen aan de kust van de Zwarte Zee en aan de voet van het Kaukasusgebergte. Het is de derde keer sinds de val van Bagdad in april 2003, dat Schröder, Chirac en Poetin bijeen komen om een gezamenlijke positie te bepalen ten aanzien van Irak.

Tijdens de twee voorgaande topontmoetingen werd onder andere overeengekomen dat de Verenigde Naties een grote rol in de opbouw van het Arabische land zouden moeten spelen. De tweede bijeenkomst van de drie tegenstanders van de oorlog in Irak vond vorig jaar september plaats in de marge van een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook toen was Irak het centrale gespreksthema. De lucht tussen de drie en de Verenigde Staten was op dat moment al iets geklaard, nadat was besloten het verleden te laten rusten en zich op de toekomst van Irak te richten. Nu wordt verwacht dat Rusland zal aangeven, net als Duitsland en Frankrijk dat eerder deden, dat het bereid is mee te werken aan de vermindering van de buitenlandse schulden van Irak. Hiermee willen de drie regeringsleiders duidelijk maken constructief mee te willen helpen aan de stabilisering van Irak.

Naast de situatie in Irak zal waarschijnlijk ook het Tsjetsjeense conflict ter tafel worden gebracht. Duitse mensenrechtenactivisten hopen dat bondskanselier Schröder zich tegenover president Poetin kritisch zal uitlaten over de situatie in de Kaukasusrepubliek. Maar erg scherp zal hij het optreden van de Russische troepen aldaar waarschijnlijk niet veroordelen. Veelmeer zal Schröder, evenals Chirac, medeleven betonen met de slachtoffers van de terroristische aanval van vorige week op twee Russische vliegtuigen en zal hij dit in de bredere context van de noodzaak van de bestrijding van islamitisch terrorisme plaatsen.

Berliner Zeitung
Nahe am krieg

Die Welt
Dreiergipfel in Rusland

Tagesschau
Straffes Programm für Putin, Chirac und Schröder

ZDFHeute
Schröder, Putin und Chirac zu Dreiergipfel in Sotschi versammelt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger