Schröder pleit bij Bush voor VN-hervorming
Nieuws

Achtergrond - 27 juni 2005

(27 juni 2005) Kanselier Schröder wil vandaag tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Bush in Washington pleiten voor een snellere hervorming van de Verenigde Naties (VN). Ook komen de door Duitsland gewenste permanente zetel in de Veiligheidsraad, Iran en de crisis in de Europese Unie aan de orde.

"In alle vriendschap" wil Schröder zijn gesprekken met Bush vandaag voeren, zo liet hij weten voor hij op het vliegtuig stapte, maar beide landen zijn het over veel zaken niet eens. Het belangrijkste gespreksthema met Bush is, aldus Schröder, de hervorming van de VN. "Het debat hierover duurt al vijftien jaar en moet eindelijk worden afgesloten." Als één van de lastigste punten van die hervorming geldt de uitbreiding van de VN-Veiligheidsraad. Duitsland, Brazilië en India willen een permanente zetel in de Veiligheidsraad, maar Bush heeft laten weten alleen voor een uitbreiding met Japan te zijn. Schröder verwacht dan ook niet dat Bush na zijn bezoek toezeggingen op dit gebied zal doen. "Maar het kan niet zo zijn dat van Duitsland materieel steeds meer verlangd wordt, zonder dat het meer competenties in de VN krijgt", aldus Schröder. Hij hoopt dat de beslissing over de uitbreiding van de Veiligheidsraad voor de VN-vergadering in september zal worden genomen. Daarvoor is een tweederde meerderheid van de 191 VN-landen nodig.

Schröder zal met Bush ook over de situatie in Iran praten. Hij wil samen met Frankrijk en Groot-Brittannië met het land onderhandelen over het atoomprogramma. Voorkomen moet worden dat Iran atoombommen gaat ontwikkelen, maar volgens Schröder moet voorzichtig met sancties tegen Iran worden omgegaan. "Sancties moeten ons niet meer schaden dan Iran zelf", aldus Schröder met het oog op de huidige hoge olieprijs.

Schröder en Bush zullen verder spreken over de crisis in de Europese Unie en over de G8-top die begin juli in het Schotse Gleneagles wordt gehouden. Duitse diplomaten noemen dit bezoek voor Schröder "verdomd zwaar" gezien de moeizame verhouding tussen Schröder en Bush en Schröders verzwakte positie in eigen land. In Amerika zien velen het als een afscheidsbezoek. "Zonder twijfel valt met de christen-democraten veel makkelijker samen te werken dan met Schröder", aldus de Washington Post.

ZDF Heute
Lächeln trotz Ohrfeigen

Der Spiegel
Kanzler drückt bei Uno-Reform aufs Tempo

Die Welt
Schröder will von Bush ein Ja zu Reformen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schröder dringt bei Bush auf baldige UN-Reform

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger