Schröder: 'Turkije moet sneller hervormen'
Nieuws

Achtergrond - 4 mei 2005

(4 mei 2005) Kanselier Schröder zal vandaag tijdens zijn bezoek aan Turkije er bij de Turkse premier Erdogan en president Sezer op aandringen de door de Europese Unie gewenste hervormingen door te voeren. Op 3 oktober van dit jaar moeten de toetredings-onderhandelingen van de EU met Turkije beginnen. Gevreesd wordt dat Turkije dan nog niet aan de gestelde eisen op het gebied van mensenrechten en vrijheid van religie voldoet.

Schröder zal zijn gesprekspartners kritischere geluiden laten horen dan tijdens zijn bezoek aan Turkije vorig jaar. Toen benadrukte hij dat Turkije bij de EU hoort. Nu is de boodschap dat Turkije nog veel moet doen voor het tot de EU kan toetreden. Dit zal echter vooral binnenskamers worden uitgesproken om de toch al aanwezige gevoeligheden niet verder te verscherpen. Onlangs behandelde de Bondsdag een motie waarin van Turkije geëist werd de moord op duizenden Armeniërs in 1915 toe te geven. Dat viel in Turkije niet goed. Bovendien staat de bevolking zowel in Duitsland als in Turkije steeds sceptischer tegenover een Turkse toetreding.

Toch zijn er ook onderdelen in Schröders programma opgenomen die de Turken duidelijk moeten maken dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van mensenrechten en vrijheid van religie. Zo zal de kanselier in Istanbul de patriarch van Constantinopol, Bartholomeus I, het symbolische hoofd van de orthodoxe christenen, bezoeken. Diens positie wordt in Turkije genegeerd en onlangs nog weigerde de Turkse overheid de 150 duizend in Turkije levende orthodoxe christenen meer rechten toe te kennen.

Vanmiddag ontvangt Schröder een eredoctoraat van de rechtenfaculteit van de Marmara-universiteit. Daarna zal hij met premier Erdogan het eerste Duits-Turkse economische congres openen. De handelsbetrekkingen tussen beide landen zijn de afgelopen jaren intensiever geworden. Duitsland is van oudsher de grootste handelspartner van Turkije.

Gisteren bracht Schröder voor hij naar Turkije reisde, ook nog een bezoek aan Bosnië-Herzegowina. Daar liet hij weten voor een snelle toetreding van dit land tot Europa te zijn en bood de hulp van Duitse experts aan bij het doorvoeren van economische hervormingen en het uitwerken van een nieuwe grondwet. Schröder bezocht bovendien de Duitse troepen in Bosnië, die daar sinds het Verdrag van Dayton in 1996 gestationeerd zijn.  

Spiegel Online
Schröder dringt in Ankara auf Reformen

FAZ NET
Der Bundeskanzler kommt in einer Boomzeit

ZDF Heute
Schröder drängt Türkei zur Fortsetzung des Reformkurses

Die Welt
Schröder wirbt in Ankara für Reformen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger