Duitse reacties op Turkije
Nieuws

Achtergrond - 5 oktober 2005

(5 oktober 2005) Hoewel de onderhandelingen voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie reeds zijn gestart, heerst in de Duitse politiek nog grote verdeeldheid over dit onderwerp. Michael Glos, CSU-parlementariër in de Bondsdag, noemde het een “zwarte dag voor Europa”. Kanselier Schröder reageerde opgetogen, maar erkent dat de onderhandelingen “lang en zwaar gaan worden”.

Nadat Oostenrijk zijn bezwaren opzij zette, zijn de onderhandelingen met Turkije begonnen. Net als in Europa heerst ook in Duitsland geen consensus over de toetreding. Bondskanselier Schröder sprak over “het inlossen van een belofte die de EU meer dan veertig jaar geleden deed”. Hij vervolgde: “Turkije heeft diepgravende hervormingen doorgevoerd en daarmee de voorwaarden geschapen voor de toetredingsonderhandelingen”. Ook Joschka Fischer (Die Grünen) sprak van een “historische stap” en toonde zich zeer tevreden: “Europa heeft vandaag gewonnen”.

Vooral de christen-democraten hebben bedenkingen ten aanzien van het Tukse EU-lidmaatschap. Michael Glos betichtte Fischer van “toetredingswaan”. Hij verweet Fischer te hebben doorgedrukt dat alleen over het volwaardige lidmaatschap van Turkije onderhandeld zal worden, hoewel hij al lang zijn mandaat als minister van Buitenlandse Zaken heeft verloren. Hij verklaarde verder dat de Oostenrijkse regering “groot respect verdient”.

Wolfgang Schäuble, plaatsvervangend voorzitter van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag, waarschuwde voor het te ver “uitrekken” van Europa. Hij vervolgde door te stellen dat het aangekondigde referendum in Frankrijk, dat nodig is voor toetreding, het Turkse lidmaatschap allerminst zeker maakt. Volgens Edmund Stoiber (CSU), minister-president van de deelstaat Beieren, heeft Oostenrijk voor “belangrijke duidelijkheid” gezorgd door, al vóór de onderhandelingen zijn begonnen, de problemen en hindernissen aan de kaak te stellen.

Sylvana Koch-Mehrin, Europees parlementariër voor de FDP, verklaarde in een interview met de nieuwssite Tagesschau.de dat het optreden van Europa tegenover Turkije “chaotisch” was. Het laat volgens Koch-Mehrin zien dat “Europa met haar 25 regeringen te overbelast is om effectief strategisch te handelen”.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Ursula Plassnik stond volgens NRC Handelsblad afgelopen zondag voortdurend in verbinding met premier Wolfgang Schüssel, die op zijn beurt in contact stond met CDU-kanselierskandidaat Angela Merkel. Merkel heeft in haar campagne geen geheim gemaakt van haar bedenkingen ten aanzien van de toetreding van Turkije. De CDU is voorstander van een geprivilegieerd partnerschap. De krant suggereert dat Oostenrijk hiermee de onderhandelingen heeft willen blokkeren mét Duitse steun.

FAZ.NET
Wieder einmal hießt es: wiederstrampeln
“Ein schwarzer Tag für Europa”

Tagesschau
Interview mit EU-Parlementarin

ZDF.Heute.de
Schröder: “Eu löst versprechen ein”

Netzeitung.de
SPD und Union in Türkei-Frage zerstritten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger