CDU en SPD onderhandelen verder
Nieuws

Achtergrond - 28 september 2005

(28 september 2005) De CDU/CSU en de SPD gaan vanmiddag door met de onderhandelingen over de vorming van een grote coalitie. De vraag wie kanselier zal worden willen de partijen daarbij nog even buiten beschouwing laten. Die Grünen en de FDP hebben inmiddels hun nieuwe fractievoorzitters gekozen.

Terwijl de christen- en sociaal-democraten vanmiddag verder zullen onderhandelen over de vorming van een zogenoemde grote coalitie, wordt in de partijen en in de pers druk gespeculeerd over de personele bezetting in een nieuwe regering. Binnen de SPD zou worden overwogen, aldus de Duitse media, de huidige SPD-voorzitter Franz Müntefering voor de post van vice-kanselier voor te dragen. Dit zou betekenen dat Schröder af moet zien van het kanselierschap. Beide partijen blijven echter officieel bij het standpunt dat alleen zij zelf de kanselier zullen leveren.

SPD en CDU/CSU gaan er anderzijds ook vanuit dat de onderhandelingen over een grote coalitie zullen slagen. Om de besprekingen niet in gevaar te brengen, wordt daarom vanmiddag niet over de verdeling van de posten, maar over de inhoud gesproken. Volgens Müntefering hoeft de verhoging van de BTW, die de CDU/CSU graag wil, geen struikelblok te vormen en valt daar met de SPD best over te praten. "Het heeft geen zin van tevoren negatieve of positieve taboelijsten te maken", aldus de SPD-voorzitter.

De CDU ziet echter nog wel een aantal problemen bij de vorming van een grote coalitie. Zo zouden de verschillen tussen de SPD en de CDU nog te groot zijn als het gaat om het begrotingsbeleid, de structuurverandering bij de ziektekostenverzekering, de hervorming van het federale systeem en de belastinghervorming.

Mochten Schröder en Merkel afzien van het kanselierschap, ziet de Duitse bevolking de CDU-politicus Christian Wulff en de SPD-er Peer Steinbrück als de favoriete opvolgers. Wulff, minister-president van Nedersaksen, werd door 47 procent van de ondervraagden genoemd als gewenste opvolger van Merkel. De Hessische minister-president Roland Koch, veelvuldig genoemd als mogelijke opvolger, werd maar door 13 procent genoemd. Peer Steinbrück, voormalig minister-president van Noordrijn-Westfalen geldt voor 29 procent van de ondervraagden als favoriete opvolger van Schröder, 27 procent noemde Franz Müntefering.

Die Grünen hebben gisteren, zoals in de partij traditie is, twee nieuwe fractievoorzitters gekozen. Renate Künast, momenteel nog minister in de rood-groene regering, en Fritz Kuhn, één van de oprichters van de partij, zullen de partij in de oppositie leiden. In 2000 heeft het 'Stachelduo', zoals ze wegens hun stekelige haardracht worden genoemd, de partij ook al een half jaar geleid. "Ons doel moet zijn dat we de leiding in de oppositie nemen", zo liet Künast weten. Ze heeft Schröder inmiddels verzocht om uit haar functie als minister voor Consumentenbelangen te worden ontheven. Haar partijgenoot Jürgen Trittin, minister van Milieu, neemt haar ministerspost over tot een nieuwe regering zal zijn gevormd.

De FDP heeft gisteren Wolfgang Gerhardt tot fractievoorzitter gekozen. Hij kreeg 93,4 procent van de stemmen. Guido Westerwelle werd met 73,8 procent tot voozitter gekozen. Westerwelle zal vanaf april 2006 echter ook het fractievoorzitterschap overnemen. Hiermee wordt hij beloond voor het succes dat de FDP onder zijn leiding bij de verkiezingen heeft gehaald.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger