CDU/CSU wil eventueel weer nieuwe verkiezingen
Nieuws

Achtergrond - 15 september 2005

(15 september 2005) De christen-democratische unie van CDU en CSU zal aansturen op nieuwe verkiezingen, als zij na 18 september samen met de FDP geen meerderheid van de stemmen behaalt. Dat bericht dagblad Leipziger Volkszeitung vandaag. Op deze wijze willen de christen-democraten de regeringsdeelname van Die Linkspartei of een “grote coalitie als nood-coalitie” verhinderen.

CDU/CSU, de partij van kanselierskandidaat Angela Merkel, heeft een coalitie met de liberale FDP tot verkiezingsdoel gesteld. Mochten de partijen de verkiezingen niet winnen, dan zullen de christen-democraten aansturen op nieuwe verkiezingen. Een grote coalitie met de SPD van Gerhard Schröder heeft CDU/CSU bij voorbaat uitgesloten.

In geval zwart-geel de verkiezingen niet wint, zal Angela Merkel de nodige meerderheid in de Bonsdag ontberen om tot nieuwe bondskanselier te worden gekozen. Mocht zij in twee stemrondes werkelijk te weinig stemmen krijgen, dan bepalen de regels dat zij in de derde stemronde voldoende heeft aan de relatieve meerderheid om zich alsnog tot bondskanselier te laten benoemen.

Bondspresident Horst Köhler moet de benoeming van Merkel vervolgens binnen zeven dagen bekrachtigen of verwerpen. In dat laatste geval zal hij nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven. CDU/CSU gaat ervan uit dat hij dit doet, omdat Köhler afgelopen juli nog expliciet benadrukte, dat het mandaat van de bondskanselier gedragen moet worden door een substantiële meerderheid in de Bondsdag. Dat was destijds zijn hoofdargument om het aftreden van kanselier Schröder te accepteren. Met datzelfde argument zal hij bijgevolg de benoeming van Merkel moeten afwijzen.

De christen-democraten hebben in dat geval hun doel bereikt. De Leipziger Volkszeitung citeert een niet nader genoemde hoge CDU-politicus, die verklaart dat via nieuwe verkiezingen de weg “naar echt duidelijke verhoudingen” kan worden ingeslagen.

Volgens de krant heeft CDU/CSU deze tactiek bepaald na overleg met een groep grondwetspecialisten.

Spiegel Online
Union will notfalls nochmals Neuwahlen

Süddeutsche.de
Merkel will notfalls noch mal Wahlen

FAZ.NET
Union dementiert Plan für zweite Neuwahl

Leipziger Volkszeitung
Plan B: Neuwahl nach der Neuwahl

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger