Uiteenlopende reacties op beëdiging Bush
Nieuws

Achtergrond - 21 januari 2005

(21 januari 2005) In Duitsland hebben de CDU en Die Grünen zeer uiteenlopend gereageerd op de beëdiging van de Amerikaanse president Bush gisteren. Terwijl de Duitse chistendemocraten hopen op een nieuwe start van de transatlantische betrekkingen, uitten Die Grünen felle kritiek op Bush.

"De retoriek van George Bush is buitengewoon tweesnijdend, omdat hij de grote waarde van de vrijheid door het slijk haalt. Amerika is voor democratie een oorlog in Irak begonnen. Daar is iets bij uitgekomen wat daar niet eens in de verste verte op lijkt", aldus Reinhard Bütikofer, voorzitter van de regeringspartij Die Grünen. "Het grootse begrip vrijheid wordt gekaapt voor een beleid dat uiteindelijk minder dan vrijheid produceert. Dat verwijt ik Bush."

De CDU verwacht juist de relatie tussen Duitsland en de Verenigde Staten te kunnen verbeteren. "Ik hoop op nieuwe gemeenschappelijkheden tussen de USA en Europa", aldus CDU-voorzitter Angela Merkel, "want we kunnen alleen als we samenwerken de uitdagingen in de globaliserende wereld en het internationale terrorisme aan."

Haar collega Wolfgang Schäuble, buitenlandexpert van de CDU, meent dat de fouten uit het verleden moeten worden geanalyseerd, maar vindt dat vooral Duitsland goed moet bedenken wat het beter kan doen. "De Bondsregering verlangt enerzijds multilateralisme van de Amerikaanse regering, maar weigert anderzijds multilaterale beslissingen van de VN-Veiligheidsraad uit te voeren. Duitsland doet tot op de dag van vandaag niet mee aan de Irak-resolutie van de Veiligheidsraad."

George Bush werd gisteren onder strenge veiligheidsmaatregelen in Washington voor de tweede keer beëdigd als president van de Verenigde Staten. Zijn Irak-beleid heeft de relatie met oude bondgenoten als Duitsland en Frankrijk de afgelopen jaren geen goed gedaan. In zijn rede van gisteren benadrukte Bush het belang van bondgenoten voor de Verenigde Staten.   

Süddeutsche Zeitung
Bush, die Freiheit und der Dreck

Die Welt
Unionspolitiker mahnen bessere Zusammenarbeit zur USA an

Der Spiegel
Scharfe Kritik vom Grünen-Chef

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger