Merkel bezoekt Israël en Palestijnse gebieden
Nieuws

Achtergrond - 30 januari 2006

(30 januari 2006) Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft harde eisen aan Hamas gesteld tijdens haar bezoek aan het Midden-Oosten. Als de groepering daaraan niet voldoet, zal de financiële steun van de Europese Unie aan de Palestijnse gebieden worden stopgezet. Merkel is de eerste regeringsleider die het Midden-Oosten bezoekt sinds de Palestijnse verkiezingen van vorige week.

Merkels bezoek aan het Midden-Oosten valt vlak voor de Israëlische en vlak na de Palestijnse verkiezingen. Daardoor krijgt het extra betekenis. Het bezoek was eigenlijk al gepland voor december vorig jaar, maar moest door het herseninfarct van premier Ariel Sharon worden uitgesteld. Israëlis en Palestijnen zoeken Merkels steun. De Israëlische premier Ehud Olmert zou op een bezoek op dit tijdstip hebben aangedrongen omdat hij hoopt hiermee de verkiezingsuitslag voor zijn partij positief te kunnen beïnvloeden. De Palestijnen hebben de financiële steun van de Europese Unie nodig.       

Maar juist die financiële steun gebruikt Merkel als dreigmiddel. Ze stelde Hamas gisteren en vandaag drie voorwaarden om geld te blijven ontvangen: de partij dient de staat Israël te erkennen, van het gebruik van geweld af te zien en het vredesproces te accepteren. Zolang Hamas dit niet doet, wil de EU niet samenwerken met een Palestijnse staat waar Hamas in de regering zit. Hamas kreeg bij de verkiezingen vorige week 74 van de 132 zetels in het Palestijnse parlement. Merkels dreigement lijkt vruchten af te werpen: Hamas heeft de internationale gemeenschap vanmorgen gevraagd de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit niet stop te zetten.

De Palestijnse gebieden ontvangen de meeste financiële steun van de EU: sinds 2003 gaven de Europese lidstaten het land zo'n vijfhonderd miljoen euro. Vandaag spreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken met elkaar over de toekomst van die steun. Verwacht wordt overigens dat daarover pas een beslissing wordt genomen als er een Palestijnse regering in is gevormd.

Merkel spreekt vanmiddag in Ramallah met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Verwacht wordt dat ze haar eisen aan Hamas ook daar zal herhalen. Met Hamas zelf zijn geen gesprekken gepland. Hildegard Müller, een hoge ambtenaar van Merkels ministerie die haar begeleidt, sluit onderhandelingen met de winnaar van de Palestijnse verkiezingen echter niet uit. Hamas is weliswaar voor de EU een terroristische organisatie, aldus Müller, maar de komende weken moet worden afgewacht hoe de groepering zich zal ontwikkelen. 

ZDF Heute.de
Merkel appelliert an Abbas

Spiegel Online
Hamas sucht Gespräch mit Merkel
Merkel stellt Hamas Bedingungen

FAZ.NET
Deutschland und Israel stellen Hamas Bedingungen
Politiker stellen Finanzhilfen für Palästinenser in Frage

Die Welt
Merkels schwierige Mission
Merkel soll im Nahen Osten vermitteln

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger