Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingsnieuws 2009
januari-februari

Achtergrond - 12 juni 2009


18 procent geen grap meer voor de FPD
(13 februari 2009) Bij de liberale FDP kon deze week een feestje worden gevierd. In de peilingen kwam de partij op een record van 18 procent van de stemmen. Daarmee haalde ze haar verkiezingsdoelen. Van 2002.

Guttenberg nieuwe minister Economische Zaken
(9 februari 2009) Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) is de nieuwe Duitse minister van Economische Zaken. De 37-jarige Beierse baron is daarmee de jongste politicus op deze post ooit. Guttenberg volgt zijn partijgenoot Michael Glos op die zaterdag onverwacht zijn ontslag aanbood.

Duitsland ruziet over Guantánamo-gevangenen
(22 januari 2009) De Duitse regering ruziet over de vraag of Duitsland Guantánamo-gevangenen moet opnemen. Minister Steinmeier (SPD) van Buitenlandse Zaken vindt van wel. Maar volgens zijn collega Schäuble (CDU) van Binnenlandse Zaken is Amerika zelf verantwoordelijk voor gevangenen die niet naar huis kunnen.

CDU wint verkiezingen in Hessen
(19 januari 2009) De CDU kan verder regeren in Hessen. Dankzij een monsterzege van de FDP kan minister-president Roland Koch (CDU) de gewenste coalitie met de liberalen vormen. De verkiezingsuitslag maakte gisteren een einde aan de impasse waar de Duitse deelstaat vorig jaar in terecht kwam, maar verandert ook het Duitse politieke landschap.

CDU nu wel voor belastingverlaging
(6 januari 2009) De Duitse bondskanselier Merkel is om. Haar regeringspartij CDU was maandenlang een verklaarde tegenstander van belastingverlagingen. Tot gisteren. De ernst van de recessie in Duitsland vraagt nu om concrete maatregelen, zo klinkt het bij de christen-democraten. Regeringspartner SPD moet nog wel worden overtuigd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger