Duitslandweb logo Duitslandweb

Belastingen
Verkiezingsthema's

Achtergrond - 14 augustus 2009

De Duitse overheid maakt miljardenschulden om de economie draaiende te houden tijdens de economische crisis. Een manier om dat geld terug te verdienen is via belastingen. Toch kiest niet elke partij daarvoor.

Belastingen-scrabble. Afbeelding: Picture Alliance/dpa In de plannen van de verschillende partijen lopen de voorstellen uiteen van een flinke verhoging van de inkomensbelasting voor veelverdieners, tot algemene belastingverlaging. Wellicht dat deze niet altijd even voor de hand liggende oplossingen de reden vormen dat de belastingplannen van de partijen dit jaar meer dan bij voorgaande verkiezingen onderwerp zijn van debat.

CDU/CSU

CDU/CSUBelastingverlaging voor iedereen. Ondanks een staatsschuld van naar verwachting rond 1,7 biljoen euro aan het eind van dit jaar gaat de CDU met die simpele boodschap de verkiezingen in. Hoe en wanneer, dat laten de christendemocraten vooralsnog in het midden. Ergens gedurende de volgende verkiezingstermijn. 

Bondskanselier Merkel was er dan ook niet gelukkig mee dat zusterpartij CSU wél met een datum kwam – 2011 – waarop de verlagingen moeten ingaan. Zo lopen de partijen immers het risico een belofte aan te gaan die ze niet kunnen nakomen. Want wie durft in deze crisistijden nog voorspellingen te doen over de economische draagkracht van de staat over een paar jaar?

SPD

SPDDe SPD pleit voor lastenverlaging voor mensen met een laag inkomen, door de verlaging van het laagste belastingtarief naar 10 procent. Momenteel is dat nog 14 procent. De sociaaldemocraten willen de hogere schijven in tegenstelling tot CDU/CSU en de FDP intact laten. Het tarief in de hoogste belastingschijf is momenteel 42 procent. Alleen wie meer verdient dan een kwart miljoen euro betaalt daarover een ‘rijkenbelasting’ van 45 procent. De SPD wil dat bedrag nu verlagen naar 125.000 euro en het belastingpercentage verhogen naar 47 procent.

FDP

FDPAls het gaat om belastingverlaging wordt de Union-fractie overklast door de FDP. De liberalen willen de Duitse burgers de komende regeringsperiode met 35 miljard euro ontlasten. Dat is twintig miljard euro meer dan de CDU becijferde. De partij van lijsttrekker Guido Westerwelle wil het stelsel van inkomensbelasting daarnaast vooral vereenvoudigen tot een drietrapssysteem van 10, 25 en maximaal 35 procent.

Bündnis 90/Die Grünen

Bündnis 90/Die Grünen De Groenen gaan nog iets verder dan de SPD in het extra belasten van de meerverdieners. Zo wil de partij het hoogste belastingtarief verhogen naar 45 procent. Daarnaast willen de Groenen andere belastingmaatregelen doorvoeren, zoals een hogere erfenisbelasting.

Die Linke

Die LinkeOok Die Linke wil de erfenisbelasting verhogen, naast de herinvoering van de vermogensbelasting en de belasting op beursopbrengsten. De partij gaat ook in de inkomensbelasting het verst in de sociale nivellering. De partij wil het hoogste belastingtarief verhogen naar 53 procent.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger