Duitslandweb logo Duitslandweb

'Met dit spel kunnen we ook van Argentinië winnen'
Christian Bollert over Duitsland-Engeland

Achtergrond - 27 juni 2010

Duitsland wint met 4:1 van Engeland. Een spannende wedstrijd waar zeker in Engeland het laatste woord nog niet over is gesproken. De gelijkmaker van Engeland, een schot van Lampard dat via de lat over de doellijn kwam, werd niet erkend. Duitsland wist daarna alsnog te overtuigen door in de tweede helft nog twee keer te scoren.

'Met dit spel kunnen we ook van Argentinië winnen'
© dpa/picture-alliance

Toen we elkaar voor de wedstrijd spraken, had je penalties voorspeld, omdat Duitsland altijd zo van Engeland wint op grote toernooien.

"Ja, haha! Maar dit was veel beter. Ik was echt verrast dat het zó goed is gegaan. Ik had een moeilijke wedstrijd verwacht, misschien 1:0 winst, of inderdaad penalties. Maar Duitsland heeft veel beter gespeeld dan de laatste twee wedstrijden tegen Servië en Ghana. Dat was geworstel, zoiets had ik nu weer verwacht. Maar oh, wat was dit mooi. Hoe Müller en Özil speelden, echt geweldig, wunderbar!

Al viel Engeland ook wel wat tegen. Ik had geen moment het gevoel dat ze het van Duitsland zouden winnen."

Dat tweede Engelse doelpunt van Lampard, dat niet telde, maar wel degelijk een doelpunt was, hoe kijk je daar tegenaan?

"Toen het gemaakt werd, dacht ik: nou moet Duitsland met 3:1 of 4:1 winnen, anders blijft dat voor altijd een issue. En dat lukte vervolgens ook nog!

Mijn eerste reactie was trouwens wel: dat is de wraak voor Wembley (in 1966 won Engeland in het Wembley-stadion de WK-finale van Duitsland met eenzelfde soort doelpunt via de lat, al was het een stuk minder duidelijk of die zat of niet. Inmiddels zijn de experts het erover eens dat het doelpunt onterecht was gegeven en dat Duitsland dus was benadeeld - red.) Dus nu staan we quitte. Maar ik denk niet dat dit met deze eindstand nog lang een discussiepunt blijft. Nou ja, bij de Engelsen waarschijnlijk wel. Maar in Duitsland interesseert dat nu niemand meer."

Wie is de beste Duitse speler wat jou betreft?

"Schweinsteiger. Die speelt het effectiefst. Die is gegroeid van 'Schweini' zoals iedereen hem bij het WK in 2006 noemde naar de man Schweinsteiger. Wat die allemaal in het middenveld heeft gedaan. Niet alleen deze wedstrijd, maar ook bij de andere wedstrijden dit WK. Schweinsteiger is belangrijker dan Ballack, vind ik. Hij speelt het seizoen van zijn leven.

En Müller. Dat is voor mij eigenlijk de ontdekking van het jaar. Misschien is Özil technisch beter, maar Müller is sterker en zo waanzinnig effectief. En hij is nog maar 20 jaar oud.

Overigens - Löw heeft één ding heel goed gedaan: hij heeft een Bayernblok gemaakt. Er spelen zo'n zes, zeven spelers van Bayern München in het nationale elftal. Die kennen elkaar allemaal en zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. Ik ben geen Bayernfan, maar je ziet dat het goed is dat ze elkaar kennen en begrijpen. Bovendien hebben veel Duitse spelers ook samen gespeeld in Jong Duitsland, daarvan kennen ze elkaar ook."

Wat verwacht je van de kwartfinale tegen Argentinië of Mexico?

"Dat wordt Argentinië. En dat wordt moeilijk. Argentinië is echt een topteam. Maar Schweinsteiger zei al dat Duitsland nog mogelijkheden heeft verder te groeien. Als we spelen zoals vandaag, kunnen we ook van Argentinië winnen. En als we dat doen, dan winnen we ook het WK."

 Christian Bollert is radiojournalist voor de Duitse publieke omroep en schrijft freelance o.a. voor die tageszeitung. Ook werkt hij voor detektor.fm, een Duitse particuliere internet-radiozender, die hoogwaardige journalistiek wil bedrijven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Lees in dit overzicht alles wat je moet weten over het Duitse elftal op dit EK voetbal


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger