Duitslandweb logo Duitslandweb

Analyse: Anticrisisvoetbal gevraagd
Voorbeschouwing op Duitslands WK

Achtergrond - 9 juni 2010

Duitsland presteerde goed tijdens de laatste internationale toernooien. Bondscoach Löw heeft de nodige aanpassingen moeten doen in de selectie, onder meer door het wegvallen van sterspeler Ballack. Maar een van de wetmatigheden van het voetbal luidt nog altijd: onderschat Duitsland nooit.

Analyse: Anticrisisvoetbal gevraagd
© Picture Alliance / dpa

Het is niet verwonderlijk dat het lied weer van stal is gehaald. De Duitse band Sportfreunde Stiller heeft dé meezinger van het WK 2006 in eigen land, getiteld ‘’54, ’74, ’90, 2006’, aangepast voor het komende wereldkampioenschap. Buiten de titel hoefden de muzikale sportvrienden niet veel te veranderen, want de tekst is nog steeds van toepassing:

“We hebben niet de hoogste voetbalcultuur
we zijn niet bepaald fijnzinnig
maar we hebben dromen en visioenen
en een masterplan achter de hand.
Voor onze weg uit de crisis
en uit de depressie
luidt het devies:
hup op die voetbaltroon.”

Crisis en depressie? In 2006? In Duitsland wel. Tot de zomer van dat jaar. De onverwacht glorieuze derde plek op het WK bracht Duitsland in een roes, waarin de negatieve stemming verdween als sneeuw voor de zon. Maar toen had nog niemand gehoord van omvallende banken of failliete landen. Het thuisfront zit dit jaar dus des te meer te wachten op een ‘zomersprookje’ van de selectie rond bondscoach Joachim Löw. Dat hebben de Sportfreunde goed aangevoeld.

Cruciale posities 

De vraag is: heeft Löw daarvoor sportief gezien genoeg in huis? Twee jaar geleden bereikte Duitsland onder de huidige bondscoach nog de finale van het Europees kampioenschap. Maar de selectie is, al dan niet noodgedwongen, op enkele cruciale posities aangepast. In vergelijking met het finale-team van 2008 is de helft van het elftal vervangen.

Veel ervaren krachten hebben het veld geruimd voor jonge talenten. Zo heeft keeper Jens Lehmann plaatsgemaakt voor de 24-jarige Manuel Neuer. Nieuw in het beoogde basiselftal zijn ook de verdediger Badstuber en de middenvelders Khedira, Trochowski en Özil. Die laatste linie mist de meeste routine, omdat onder andere sterspeler Ballack geblesseerd moest afhaken en Löw oudgediende Frings thuis liet.

Matig seizoen 

De aanval is daarentegen grotendeels ongewijzigd gebleven, al was die keuze nu juist niet onomstreden. Löw houdt vast aan Klose in de spits en Podolski daarachter, terwijl beiden een matig seizoen achter de rug hebben. Podolski scoorde als spits van 1. FC Köln in 27 competitieduels twee keer. Klose begon bij Bayern München meestal op de bank en scoorde in 25 wedstrijden drie keer.

De Duitse spits die afgelopen seizoen de meeste indruk maakte was Kevin Kuranyi van FC Schalke 04. Tot ongenoegen van velen die de matige doelgevaarlijkheid van het Duitse team laken, weigerde Löw hem in de selectie op te nemen. Het botert al langer niet tussen de spits en de trainer, maar volgens Löw zou Kuranyi simpelweg niet in zijn concept passen.

Tactisch sterker 

Nu kan dat laatste niet alleen als excuus worden weggezet. Löw draagt tactiek hoog in het vaandel. Daarmee gaat hij voort op de weg die is ingeslagen door zijn voorganger Jürgen Klinsmann. Onder beide bondscoaches speelt het Duitse elftal tactisch sterker en technisch begaafder dan voorheen. Zo duiken ook verdedigers en middenvelders als Lahm en Schweinsteiger vaak op voor de goal.

Alleen al daarom blijft Duitsland in Zuid-Afrika een serieus te nemen tegenstander. Daarbij zijn veel spelers in vorm, zoals de beide genoemde Bayern-voetballers Schweinsteiger en aanvoerder Lahm. Van de Champions League-finalist uit München zitten in totaal zeven spelers in de selectie. Onder hen ook de spitsen Gomez en Müller, die dit jaar wel regelmatig het doel vonden. Dat geldt ook voor de spits van Bayer Leverkusen Kiessling.

Duitsland moet op het WK in elk geval tot de laatste acht of vier kunnen reiken, ook omdat het de op papier zwaarste tegenstanders – Brazilië, Spanje, Italië, Portugal en, vooruit, Nederland – pas in de halve finale tegenkomt. In de achtste finale stuit Duitsland mogelijk op Engeland, in de kwartfinale op Frankrijk of Argentinië. Ook niet eenvoudig, natuurlijk.

Grootste wijsheid 

Maar dan is er altijd nog de grootste wijsheid als het om het Duitse nationale elftal gaat, zoals Sven-Göran Eriksson, jarenlang bondscoach van Engeland en nu van Ivoorkust, bijvoorbeeld debiteert in een interview met dagblad Die Welt. Als favorieten voor de eindzege noemt hij Brazilië, Spanje en Engeland. Op de vraag hoe het dan zit met Duitsland, geeft Eriksson het uit het hart gegrepen antwoord:

“Ja, dan moet u me maar eens het ongelooflijke fenomeen verklaren, hoe het kan zijn dat de Duitsers voorafgaand aan elk toernooi klagen dat ze zo slecht zijn en geen kans hebben en uiteindelijk, na een matige start, toch weer in de halve finale of de finale staan. Duitsland mag je nooit onderschatten. Nooit nooit nooit!"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingsysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.


Lees meer

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger