Duitslandweb logo Duitslandweb

Als Löw zijn blauwe trui maar draagt
Voorbeschouwing Duitsland-Spanje

Achtergrond - 7 juli 2010

Duitsland maakt zich op voor de halve finale tegen Spanje. De Duitsers wonnen vaker van Spanje op grote toernooien dan andersom. Spanje heeft zelfs nog nooit een WK-finale gespeeld. Als dat zo moet blijven, moet Löw zijn blauwe kasjmier trui aantrekken om de voorspelling van octopus Paul te compenseren.

Als Löw zijn blauwe trui maar draagt
© dpa/picture-alliance
Löw in zijn blauwe trui na de kwartfinale tegen Argentinië

Octopus Paul uit Sea Life Oberhausen ligt dwars met zijn magische voorspellingskrachten. Hij mag voor elke wedstrijd van het Duitse elftal kiezen uit twee mosselen: één in een glazen bak met de Duitse vlag en één uit een bak met de vlag van de tegenstander. Deze week koos Paul zijn mossel uit de Spaanse bak. Dat belooft niet veel goeds voor de mannen van Löw. Totnogtoe heeft de octopus alle Duitse wedstrijden op dit WK goed voorspeld.

Daarom is het des te belangrijker dan trainer Joachim Löw vanavond zijn blauwe kasjmier trui aantrekt. Duitsland maakte elke keer dat hij die trui droeg vier doelpunten: tegen Australië, Engeland en Argentinië. De trui ruikt inmiddels niet meer zo fris, want Löw mag hem naar eigen zeggen niet eens meer wassen. “Ik ben eigenlijk normaal niet iemand die last heeft van bijgeloof”, vertelt hij aan de Duitse media. Maar ja, zijn assistenten willen het nou eenmaal zo. De trui ligt voor vanavond al klaar.

Fouten

Löw en zijn assistenten laten het niet alleen op geluk aankomen. Ze hebben de sterke en zwakke kanten van de Spanjaarden uitgebreid geanalyseerd en met de spelers doorgenomen. Maar veel fouten hebben ze bij de Spanjaarden niet kunnen ontdekken, vertelt Bastian Schweinsteiger aan de Duitse pers. “Daarom moeten we ze dwingen zelf fouten te maken.”

De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden op een groot toernooi was nog maar twee jaar geleden, tijdens de EK-finale in Oostenrijk. De Spanjaarden versloegen Duitsland toen met 1:0.

Spanje heeft nog nooit eerder in een finale van een WK gestaan. Duitsland is drie keer wereldkampioen geweest. Beide ploegen gelden als favoriet voor de titel dit jaar. Duitsland moet het vanavond zonder aanvaller Thomas Müller stellen. Die mag niet meespelen omdat hij twee gele kaarten heeft.

Zonder Thomas Müller

Zonder Müller wordt het moeilijk, schrijft Spiegel Online. “Müller was een enorme inspiratie voor het team: snel, bereid om te lopen, aanspeelbaar, onbaatzuchtig, sterk in het duel. Hij belichaamde van iedereen misschien het meest een van de belangrijkste krachten van de jeugd – haar onbezorgdheid.”

De Spanjaarden beschikken vanavond wel over hun sterkste spits: David Villa. Samen met Wesley Sneijder is hij topscorer van het WK. Hij heeft inmiddels vijf keer gescoord. Maar Villa is kort voor het WK aan zijn knie geopereerd en of hij vanavond in de basis staat, is nog maar de vraag, aldus de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque in Der Spiegel.

Lahm versus Ballack

De sfeer in het Duitse team is goed. De afgelopen dagen was er een relletje om een uitspraak van aanvoerder Philipp Lahm. Hij vervangt tijdens dit toernooi teamcaptain Michael Ballack, die geblesseerd raakte en niet mee kon naar het WK. Lahm liet zich ontvallen dat hij na het WK aanvoerder wil blijven – ten koste dus van Ballack.

Lahm zei dat op het moment dat Ballack naar Zuid-Afrika was gereisd om op de tribune naar zijn team te kijken en veel aandacht van de pers kreeg. Verschillende Duitse media noemen de geplaagde middenvelder al Michael Ballast.

Het Duitse team probeerde de rel in de kiem te smoren. Teammanger Oliver Bierhoff haastte zich aan iedereen uit te leggen dat er geen sprake was van strijd en dit nu voor de halve finale geen onderwerp is van gesprek. “En uiteindelijk is het een beslissing van de trainer”, aldus Bierhoff.

Eerdere duels

Op eerdere toernooien won Duitsland vaker dan Spanje. Op het WK van 1966 versloegen de Duitsers Spanje in de groepsfase met 2:1. Dat deden ze ook op het WK in Spanje in 1982, met dezelfde cijfers. Op het EK in 2000 won Die Mannschaft met 4:1 van Spanje.

Alleen op het EK van 1984 wonnen de Spanjaarden van toen nog West-Duitsland. In de poule werd het 1:0, waardoor de BRD niet verder kwam dan de groepsfase. Op het WK van 1994 speelden beide landen in de voorronde gelijk, 1:1 en waren daarmee ook allebei door naar de achtste finales.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Lees in dit overzicht alles wat je moet weten over het Duitse elftal op dit EK voetbal


Lees meer

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’

Duitsland speelt tegen Hongarije. Dankzij 'het wonder van Bern' een wedstrijd van historische betekenis.


Lees meer

Voetbalklassieker moet regio's verbinden

Voetbalklassieker moet regio's verbinden

Een elftal uit Noord-Nederland speelde zaterdag tegen Noord-Duitsland. Een semi-interland met geschiedenis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger