Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaten schaffen Hauptschulen af
Verschillende nieuwe schooltypes moeten onderwijs verbeteren

Achtergrond - 19 augustus 2010

Een aantal Duitse deelstaten heeft met ingang van het nieuwe schooljaar de Hauptschule afgeschaft, het Duitse equivalent van het VMBO. Een nieuw soort middenscholen moet leerlingen beter onderwijs bieden. De Hauptschule heeft een slechte naam en geldt als vergaarbak van het Duitse onderwijssysteem.

Deelstaten schaffen Hauptschulen af
© flickr.com/Ingo Lauer/cc
Duitse scholieren moeten vaak al op 10-jarige leeftijd voor een middelbare schooltype kiezen.

Berlijn en Hamburg voeren deze en volgende week, direct na de vakantie, een nieuw onderwijsconcept in als alternatief voor de Hauptschule. Scholieren die van de Hauptschule afkomen, hebben vrijwel geen kansen op de arbeidsmarkt, luidt al jaren de kritiek. Het percentage uitvallers is bovendien hoog. Het leverde dit schooltype bijnamen op als Resterampe (vergaarbak) en Verliereranstalt (school voor losers).

Een aantal deelstaten stapt nu over op een nieuw systeem, dat scholieren beter onderwijs moet bieden en niet direct tot een keuze voor één schooltype dwingt.

Middenscholen

Hamburg voert vandaag de zogenoemde Stadtteilschulen (stadsdeelscholen) in. Die voegen Hauptschule (vergelijkbaar met het VMBO), Realschule (het Duitse equivalent van de HAVO) en Gesamtschule (een schooltype dat leerlingen van verschillende niveaus en met verschillende achtergrond langer bij elkaar houdt) samen. Op deze nieuwe Stadtteilschulen worden alle schoolexamens aangeboden, ook het zogenoemde Abitur, waarmee leerlingen naar de universiteit kunnen.

Ook Berlijn schaft de Hauptschule nog deze maand af om scholieren meer kansen te geven op goed onderwijs. Daar wordt het nieuwe schooltype Sekundarschule genoemd en is vanaf nu het alternatief naast het Gymnasium, dat leerlingen op universitair onderwijs voorbereidt. In Beieren en Baden-Württemberg heet de Hauptschule voortaan Mittelschule (middenschool) respectievelijk Werkrealschule (vrij vertaald: praktijkhavo). Deze scholen bieden praktijkgerichter onderwijs en een beter diploma.

Duitse onderwijsexperts zijn enthousiast over de nieuwe schoolsystemen. Kinderen met een leerachterstand vallen minder snel buiten de boot op zo'n school, zeggen zij op nieuwssite heute.de, omdat de verschillende onderwijsopties langer open blijven.

Grote onderlingen verschillen

In tegenstelling tot het Nederlandse systeem moet de Duitse scholier doorgaans na vier jaar basisschool dus op 10-jarige leeftijd, kiezen voor een bepaald type middelbare school. Hierdoor belanden relatief veel leerlingen op een school die achteraf niet past bij hun niveau.

Onderwijs is in Duitsland een deelstaataangelegenheid. Elke deelstaat kan daarom grotendeels zelf bepalen hoe het zijn onderwijssysteem indeelt, met als gevolg dat zowel de organisatie als het niveau tussen de deelstaten sterk verschilt.

Hauptschulen zijn er niet in alle deelstaten. In Oost-Duitsland zijn ze bijvoorbeeld na de val van de Muur nooit ingevoerd. Daar bestaat wel een (equivalent van) het Hauptschule-diploma. Sleeswijk-Holstein besloot al in 2007 het impopulaire schooltype af te schaffen. Per dit schooljaar worden daar de zogenoemde Regionalschulen ingevoerd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

'Welpenschutz' is wat nieuwe werknemers in hun eerste weken genieten. Minister Doreen Denstädt in Thüringen hoeft daar niet op te rekenen.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.


Lees meer

'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren

'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren

Kanselier Scholz moet aan zijn imago werken, blijkt uit de vele onflatteuze bijnamen die opduiken. Column van Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger