Duitslandweb logo Duitslandweb

Een vloedgolf aan studenten
Universiteiten verwachten recordaantal eerstejaars

Achtergrond - 13 september 2011

Duitse universiteiten en hogescholen krijgen in oktober te maken met een enorme toestroom van eerstejaars studenten. Duitse media spreken van een vloedgolf. Er zijn zoveel aanmeldingen dat de opleidingen het niet dreigen aan te kunnen.

Een vloedgolf aan studenten
© flickr.com/thowi/cc
Duitsland krijgt een half miljoen eerstejaars.

Universiteiten en hogescholen zijn naarstig op zoek naar noodoplossingen om de enorme studentenaantallen te herbergen. Zij krijgen te maken met een half miljoen eerstejaars, meer dan ooit tevoren, aldus Der Spiegel. Wie een studieplek heeft weten te bemachtigen, gaat een ongewoon studentenleven tegemoet: in sommige deelstaten wordt ‘s avonds en op zaterdag college gegeven en zelfs in bioscopen en evenementhallen.

Ook worden de colleges opgenomen en op internet gezet en schakelen universiteiten gepensioneerde professoren in om de colleges te verzorgen. Daarnaast voeren sommige deelstaten een numerus fixus in. Zo heeft Bremen voor alle opleidingen een numerus fixus ingesteld omdat "anders de studententoeloop niet beheersbaar is", aldus de universiteit tegenover nieuwszender n-tv. In Bremen is plek voor 4000 studenten tegenover 32 duizend aanmeldingen.

De belangrijkste oorzaak van de enorme toename is de verkorting van de eindexamenperiode van 8 naar 7 jaar in Beieren en Baden-Württemberg. Het gevolg hiervan is dat deze deelstaten te maken krijgen met dubbele eindexamenklassen en dus meer nieuwe studenten dan normaal afleveren. Omdat de samenvoeging van de examenklassen gefaseerd wordt ingevoerd in Duitsland, blijft het aantal nieuwe studenten de komende jaren toenemen. Ook door de afschaffing van de dienstplicht per 1 juli 2011 gaan meer jongeren direct na school studeren.

Extra steun

Omdat de universiteiten en hogescholen zelf niet genoeg geld hebben om al de studenten op te vangen, willen de centrale overheid en de deelstaten de opleidingen tussen 2011 en 2015 steunen met 4,7 miljard euro, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Vorig jaar bedroeg de beloofde steun nog 1,5 miljard, toen gingen politici nog uit van 455 000 eerstejaars.

Omdat Noordrijn-Westfalen in 2013 de grootste stormloop verwacht van alle deelstaten, investeert de regering daar de komende jaren in verschillende projecten. Zo huurt de deelstaat meer personeel in en investeert in nieuwe gebouwen. Ook worden de bibliotheken en laboratoria uitgebreid.

Veel universiteiten en vakhogescholen zeggen dat de toename van het aantal studenten vertekend is. Studenten schrijven zich voor meerdere opleidingen tegelijkertijd in. Daardoor lijkt het net alsof er veel aanmeldingen zijn. Maar omdat de selectie van de opleidingen nog niet voorbij is, weten universiteiten en hogescholen niet hoeveel eerstejaars ze daadwerkelijk krijgen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger