Duitslandweb logo Duitslandweb

Vechten als ketellappers
Duitse taalvondsten #20

Columns - 4 maart 2024 - Auteur: Inge Jooris

De verkeerslichtregering met sociaaldemocraten, liberalen en groenen die op 8 december 2021 in Duitsland tot stand kwam, blinkt niet uit in vriendschap. Na een paar wittebroodsweken kwamen al snel de ergernissen tussen de liberalen en groenen naar boven. Kanselier Scholz van de sociaaldemocraten probeert zich meestal boven het gebekvecht te stellen. Toen in de herfst van 2022 de discussies over het al dan niet langer openhouden van de kerncentrales al te hoog begonnen op te lopen, moest hij wel zijn machtwoord bovenhalen.

Vechten als ketellappers
© Heinrich Böll Stiftung

Het aanhoudende geruzie doet de regering geen deugd. In de peilingen laten alle regeringspartijen een duidelijke neerwaartse lijn optekenen, de liberalen flirten zelfs met de kiesdrempel. De extreemrechtse AfD speelt ondertussen haasje-over met de 20 procent. De voorbije weken waren er overal ten lande protesten tegen extreemrechts maar tegelijkertijd moest ook de regering het vaak tijdens die betogingen ontgelden. Blijkbaar is dat allemaal niet overtuigend genoeg om het roer om te gooien. Het noopte groene landbouwminister Cem Özdemir ertoe tijdens een bijeenkomst in Düsseldorf de bikkelharde analyse te maken dat de regeringsploeg te veel overkomt als een bende Kesselflicker, ketellappers, prutsers.

Kesselflicker of ketellappers zijn uit ons straatbeeld verdwenen sinds we niet meer de moeite nemen onze kookpotten te herstellen. Het waren reizende ambachtslieden die van plaats tot plaats trokken om de ketels van mensen op te lappen, vooral daar waar er geen koperslagers aanwezig waren. De koperslagers beschouwden hen als herrieschoppers en knoeiers.

Duitsers houden van creatief zijn met taal. In deze rubriek belicht de Vlaamse Inge Jooris creatieve Duitse woordvondsten en spreekwoorden aan de hand van de actualiteit. Dit keer Kesselflicker, een uitgestorven beroep. 

Özdemir stelt dat de balans van het regeringswerk goed is maar dat de regeringsleden die zelf ondermijnen door hun constante geruzie. Zo is hij fier dat ze de vorige winter goed zijn doorgekomen ondanks “de idiote afhankelijkheid van Poetins gas". Hij vindt dat, ondanks de fouten die ze zelf hebben gemaakt, ze ook vechten met de verkeerde beslissingen van voorgaande regeringen. “De infrastructuur bevindt zich in een desastreuze toestand.” Ondanks die moeilijke setting is de verkeerslichtregering er toch in geslaagd successen te boeken, vindt de groene landbouwminister.

Het is niet de eerste keer dat leden uit de regering klagen dat er binnen de regering te veel gebekvecht wordt. Maar Özdemir doet het wel met de strengste bewoordingen. Misschien zijn die ook ingegeven door het feit dat wat de Duitse boeren betreft, de Groenen de grootste Kesselflicker van de regering zijn. In hun protesten tegen de geplande vermindering van brandstofsubsidies zijn vooral de Groenen kop van jut.

Het nieuwe jaar was nog maar pas begonnen of de groene minister van Economie Robert Habeck werd door boze boeren opgewacht toen hij terugkwam van zijn vakantie op het eiland Hooge. Honderden landbouwers bezetten de aanlegsteiger van zijn ferryboot. Tijdens een bezoek aan de nogafabrikant Viba in het zuidwesten van Thüringen onlangs blokkeerden boeren met tractoren de toegangsweg. Op borden stond te lezen: "Te veel is te veel" of "de regering ruïneert de landbouw". 

De dag ervoor in Biberach, Baden-Württemberg, moesten de Groenen om veiligheidsredenen een politieke Aswoensdagmanifestatie afgelasten. Onder de aanwezigen waren alweer de boeren goed vertegenwoordigd. Volgens de politie was er sprake van agressief gedrag en raakten politieagenten gewond.

In Schorndorf in Baden-Württemberg belemmerden tientallen demonstranten bij een bijeenkomst het vertrek van voorzitster Ricarda Lang. Ook zij werd uitgejouwd en uitgescholden met onder andere "Rot op" en "Ugh", waarbij ook hardere beledigingen werden geuit. De herrieschoppers achtervolgden Lang en haar bodyguards ongeveer 50 meter tot ze werden tegengehouden door politieagenten.

Meerdere groene politici uitten hun bezorgdheid over de vijandigheid tegenover hun partij. "Democratisch discours is wat ons definieert - niet het verhinderen van dialoog, niet schelden en niet het overschrijden van grenzen.” Partijleider Omid Nouripour stelt dat de Groenen zich niet laten intimideren door herrieschoppers op politieke evenementen. "Angst is geen optie. De mensen die actie voerden tegen partijmanifestaties zijn erop uit om de aanwezige politici te intimideren. En we laten ons niet intimideren. We zullen niet terugkrabbelen."

Het is tijd de nationale belangen voor de partijbelangen te stellen, besluit Özdemir zijn pleidooi. Mensen laten zich niet leiden door vechtende Kesselflicker.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflicten in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger